SEILOFRENINGENES NYTTÅRSØNSKER: BÆRUM SEILFORENING

SENTER: Bærum Seilforening ønsker å realisere planene om et seilsportssenter. ? Men vi må bygge i høyden, mener Knut Fredrik Ramstad i foreningen. Tegningen er en gammel skisse.

Et stort vannsportmiljø på Snarøya er målet

– Ønsket er å få til et stort vannsportmiljø. Håpet er at vi evner å tenke nytt for å få til dette, sier Knut Fredrik Ramstad i Bærum Seilforening.

Publisert Sist oppdatert

Da Bærum kommune regulerte Rolfsbukta på Snarøya til seilsportssenter 18. november i 2015, var gleden stor i Bærum Seilforening. Men veien derifra til å etablere et seilsportssenter, har vist seg å være lang og kronglete. Det er ikke kommunen selv som eier grunnen, men private grunneiere. Derfor må en utvikling av seilsportssenteret skje i samarbeid med dem, samtidig som partene må forholde seg til de føringene kommunen har gitt for området og kommunens behov for en sosial infrastruktur.

Utfordrende situasjon

Frem til ganske nylig nå i januar 2017 var området eiet av Koksabukta Eiendom og OBOS, men Koksabukta Eiendom har nå solgt sin del til Selvaag Bygg og Mohn-gruppen i Bergen. Alle eierne ønsker et økonomisk utbytte av sine investeringer, og et stort seilsportssenter er ikke nødvendigvis noe som gir det.

Det er utfordrende for Bærum Seilforening.

Foreningen har imidlertid et stort og håpefullt ønske om at seilsportsenteret skal bli en realitet.

– Våre aktiviteter er jo sprengt både i Sarbuvollen og i Bruksveien. Med vann på tre kanter og 15–20 000 innbyggere på Snarøya har vi et kjempestort potensiale. Men vi må tenke nytt, sier Knut Fredrik Ramstad til SEILmagasinet.

– Jeg er optimist, legger han til.

En kunstig øy

En av truslene de har stått overfor har vært grunneiernes ønske om et deponi av massene fra nye E-18. De mente Rolfsbukta var det best egnete området å gjøre dette i, men det er nå besluttet at dette skal skje utifra en tomt lenger nordøst som kommunen selv eier. Her vil de bli etablert en kunstig øy som vil bli et friluftsområde for beboerne.

– Det er helt okey for oss, men nå håper vi at vi kan få til noe sammen med de nye deleierne av området vi skal være på, sier Ramstad.

Må bygge i høyden

Når han sier «tenke nytt», har han flere tanker i hodet på en gang, og når det gjelder bygningsmassen på seilsportssenteret, mener han at man må bygge i høyden:

– Seiling er en avstandssport, og man får best utsyn over regattabanen fra et høyt punkt. Dessuten er arealet på bakken verdifullt – det skal i størst mulig grad anvendes av seilerne til anlegg for aktiviteter og utstyr.

Må få med alle beboerne

Han mener også man må tenke nytt med hensyn til hvilke aktiviteter og hvilke båttyper man vil tilby beboerne på Fornebu-landet.

– Vi må ha et tilbud som gjør at de virkelig blir engasjert i vannsport i en bred skala, og vi må ikke bare tenke tradisjonelt. Vi må tenke nytt.

Ramstad er svært glad for sjekken Gjensidigestiftelsen ga til Bærum Seilforening før jul, der foreningen fikk midler til å kjøpe to tillhengere fulle av brett og brettutstyr som kan fraktes rundt. Ramstad mener at et moderne vannsport-tilbud inkluderer at foreningen skal kunne tilby medlemmene båter og utstyr, og han sier at dette ikke nødvendigvis bare skal være farkoster med seil.

Les også: En halv million til brettprosjekt

– Norges Seilforbund er også blitt særforbundet for stand up paddle (SUP), og dette er noe vi begynner å få et miljø rundt i foreningen. Likeledes kajakkpadling. Brettseiling er også i vekst. Vi må inkludere det som bringer Fornebu-beboere til vannet, slik at vi kan få flere medlemmer og derigjennom en bedre økonomi. Vannsport må bli den viktigste aktiviteten på Snarøya.

– Jeg mener Bærum Seilforening har potensiale til å bli Norges største seilforening, sier Ramstad.

Videre i Biggas ånd

Det er imidlertid ikke bare det nye seilsportssenteret som er i hodet til Bærum Seilforenings styre og medlemmer. De har også en plan og et mål om at de «gamle» miljøene i Sarbuvollen og i Bruksveien skal består og leve videre – uansett hva som skjer i Rolfsbukta.

– Et av våre viktigste mål er at Snipe-klassen skal være like aktiv nå etter Birger «Bigga» Jansens bortgang, sier Lars Wilhelmsen.

Han nevner også at det å få nye medlemmer er både et mål og en utfordring i 2017, og han mener at foreningen må bli enda flinkere i 2017 til å rekruttere nye seilere enn hva foreningen var i 2016.

– Og så har vi et mål om at foreningen skal få en norgesmester i år, sier han.