Får tilbake momspenger

Svenske Kjell Olsson seilte til Nord-Norge, og la igjen båten sin der. Det kosten ham dyrt. Nå har han fått tilbake de 250.000 kronene Tollvesenet krevde.

Publisert Sist oppdatert

Husker du historien om de svenske turseilerne Cecilia og mannen Kjell Olsson som ble så begeistret for norskekysten at de la igjen båten i vinteropplag i Mo i Rana høsten 2008 for å fortsette videre nordover neste sommer? Paret var det første offeret for en ny norsk lovbestemmelse som gikk ut på at alle utlendinger som forlot båten sin i en norsk havn måtte betale norsk moms for båten.

Moms på hele båten

250.000 kroner var hva myndighetene krevde av Olsson. Kjell Olsson protesterte høylydt og fikk både økonomisk og moralsk støtte fra Seilas og mange norske seilere som syntes det var skammelig å straffe en hyggelig turist med et momskrav. Olsson så seg tvunget til å betale, men fikk juridisk støtte fra Svenska Kryssarklubben og gikk til sak med krav om å få tilbake sin momsinnbetaling.

Bestemmelsen fjernet

Nyheten om de norske momsbestemmelsen vakte berettiget oppsikt, langt ut over landets grenser. Seilas' protest fikk stor oppslutning blant leserne og førte til en protest mot UDI og myndighetene som ble fulgt opp politisk fra Høyre med spørsmål til finansministeren. Dette førte omsider til at momsbestemmelsen ble fjernet. Utenlandske seilere var igjen velkommen til å legge igjen båten sin i en norsk havn over vinteren for å fortsette sin turseilas neste sommer.

Fikk ikke tilbakebetalt

Dette hjalp imidlertid ikke Olssons som meget motvillig hadde betalt kr. 250.000 i norsk moms. Hans advokat mente at Olsson burde får beløpet refundert, for det første fordi Olssonfamilien var ukjent med de nye bestemmelsene da de la igjen båten i Norge, og dernest fordi den urimelige momsen senere ble slettet fra Finansdepartementets side. Disse argumentene førte altså frem, vår svenske venn får nå etter fem års kamp pengene tilbake. Det norske Finansdepartementet har gitt Tollvesenet befaling om å returnere Olsssons momsinnbetaling.