Ymer har en vippekjøl som gjør at den kan seile på grunt farvann.
Ymer i Glomma
Jan Karlsen og Sindre Strømsheim Eriksen

Hemmelig tur til Asia

Jan Karlsen har seilt på langtur før i små båter og ville helst ikke skape så mye oppstyr. Nå er han på vei sammen Sindre Strømsheim Eriksen til Asia i en Albin på 19-fot.

Publisert Sist oppdatert

Jan Karlsen har detatt på fem tidligere ekspedisjoner til sjøs + en liten rotur fra Oslo til Göteborg. Første gang på selvbygd flåte 13 år gammel sammen med to kamerater. Reiste fra Nærsnes til Marokko i en 19 fot tresnekke kalt ”Lekken”. Ble etterlyst og fryktet omkommet i Gibraltarstredet. Mannskapet på tre nådde målet men havnet ulykkeligvis bak lås og slå i et sort fangehull som medfanger ironisk kalte ”Hotell Tanger”.

   

Hektiske dager før avreise

Det var svært hektisk de siste ukene før avreise. Aldri har jeg vært mindre forberedt før en ekspedisjon enn denne gang. Jobb, familie, venner, fotball og foreningsarbeid hadde tatt det meste av tiden.  I tillegg til mors 70 årslag, datters konfirmasjon og en guttebaby som våkner om natta. Kun få personer ble informert om reisen på forhånd. Slik unngikk jeg å besvare tidkrevende spørsmål og treffende uttalelser som; ”du har vel ikke glemt sist gang du var på langtur. Da du havnet i fengsel i Marokko”?  ”Med 19 fot og fire hesters motor til Istanbul, er dere gale?”. ”Hvorfor ikke velge en større og mer komfortabel båt”?  ”Dette kan vel ikke være bra for skuldrene dine?”.  Beklager til de som føler seg oversett. Sindre hadde derimot informert sine i god tid og unngikk ikke formaninger om å at han burde skaffe seg fast jobb og kjøpe leilighet. Heldigvis er Sindre fysioteraput så skuldrene er i de beste hender.

Valg av båt

Om lag tre uker før avreise fant vi båten. Den sto på land ved elven Glomma mellom Fredrikstad og Sarpsborg.  Vi hadde lenge fulgt med i annonser. Båten måtte være liten, solid, seile ok og ikke stikke dypere enn 80 cm. Det siste var viktig om vi skulle klare å finne sjøveien gjennom sentral Europa. Det var få slike båter til salgs og når muligheten dukket opp slo vi til. Det ble en hurtig handel. Båten ble døpt ”Ymer”. Seilbåt av typen Albin 57 fra 1976. Båten er 19 fot lang og har vippekjøl. Pen i skroget og bra rigg. Innvendig er den sliten (for å si det pent) og virket noe fuktig. Vi bestemte oss raskt for å bytte storseil og propell og fikk tilsvarende avslag i prisen.  Vi fortalte ikke selgeren om hva båten skulle brukes til. Kanskje var det minner fra Afrika ekspedisjonen i 1985. Båten den gang var en liten tresnekke som het ”Lekken” (den bar sitt navn med rette).  Eieren av ”Lekken” fortalte i ettertid at han aldri ville solgt båten til oss om han viste hva den skulle brukes til. Forståelig nok.

Les mer på www.oslo-istanbul.com/