Pause underveis for Røst-seilere

Finn Olav Olsen og Rune Ellingsen la i 2006 ut på  jordomseiling med båten «Underveis». Nå er de på Trinidad hvor det blir en pause før videre seiling.

Publisert Sist oppdatert

Overfarten over Atlanteren tok 28 døgn. Dette var lenger enn beregnet, og skyldtes at gennakerfallet røk kun nooen dager etter avreise. De måtte samtidig seile lengre sør enn bergenet for å finne gode passatvinder. Ellers var mesteparten av turen preget av godt og varmt vær, som bare ble varmere etterhvert som de kom lenger sør.

Ambassadører for hjemkommunen

Turen finansieres blant annet ved reisereportasjer og frilansing for Avisa Nordland og diverse andre medier. Men samtidig som gutta sender reportasjer hjem sørger de også for å reklamere for hjemkommunen og Lofoten med blant annet visittkort og gode ord. I sommer skal de to en svipptur hjemover til Røst for å arbeide og besøke slekta. I mellomtiden er båten på land på Trinidad, hvor det skal gjøres en del reparasjoner før ferden fortsetter sørover langs Sør-Amerika i slutten av august.

– I tillegg skal båten poleres og bunnsmøres, drev og dieselpumpe skal overhales, og mye mer.

Populær nettside

«Underveis» hadde ved utgangen av mai hatt 205.409 treff på sine nettsider. – Vi har full engelsk versjon også, noe vi har igjen for, selv om det er mye arbeid. Over 30 prosent av treffene våre kommer nemlig fra utlandet, sier Rune Ellingsen.

Visum-bløff

«Underveis› kom trygt frem til Trinidad etter en seilas på 28 døgn. Der erfrarte gutta at alt oppstyret med visum var sterkt overdrevet.

– Alle som vil, kunne komme til Trinidad eller hvor de ville, og ordne seg visum her. Men det kostet 100 dollar per pers. Vi har hatt litt tull fordi man trodde at vi kunne få pengene tilbake om man reiste ut herfra før tre mnd var gått, men det kunne man ikke. Vi seilte rett inn i Chaguaramas, var i kontakt med kystvakten lenge før ankomst, og det var ingen som nevnte visum. Vi var her faktisk i to døgn før vi meldte oss hos immigration, og de nevnte ikke et eneste ord om det. Vi ankom Trinidad 11. mai, og visumfristen gikk ut 15. mai. Nå er altså alt tilbake til normalt igjen, og man betaler kun ca. 250 norske kroner for innpassering av folk og båt i hele Caricom-området.

– Men nå har vi altså satt båten på land og skal videre mot sør i slutten av august. Har drømmen om Antarktis som en stjerne på himmelen, som vi forsøker å strekke oss etter, skriver «Underveis»-gutta Rune og Finn.

Foto: privat

Følg «Underveis» på www.underveis.net