Tvekamp i 8 meter klassen

Europe Weeks sportslige høydepunkt er tvekampen mellom to like gamle og jevnbyrdige 8 metere.

Publisert Sist oppdatert

Kong Haralds «Sira»,  bygget hos Anker & Jensen i 1938, har fått konkurranse etter at Magne Brekke overtok den gode svenske 8 meteren «Wanda», bygget i 1937 etter Tore Holms tegninger. På femtitallet var båten en hyppig deltaker i Hankøregattaene, i kampen om Kattegattpokalen mot Kong Olav og «Sira», og ofte med seier.

For to år siden tok Brekke opp konkurransen mot «Sira» igjen. Kong Harald hadde da oppgradert «Sira» med ny og topp moderne seilgarderobe og var blitt toneangivende i sin klasse, Sira-klassen i VM for 8 metere. «Sira» har til nå vært dominerende av de to, men i Europe Week der begge stiller med topp mannskap, ser det ut til styrkeforholdet er utjevnet. Det kan selvfølgelig ha å gjøre med at skipperen, Kong Harald er forhindret fra å seile i denne regattaen, og har overdratt kommandoen til Kjell Arne Myrann, men «Wanda» med Dag Usterud til rors har også fått bedre fart på sakene. Kampen er intens.

Til nå i Europe Week har det vært helt jevnt mellom de to båtene, og etter gårsdagen seilaser i Son ligger «Sira» og «Wanda» likt poengmessig. «Sira» har nok vist seg noe raskere på kryss, og i skrivende øyeblikk, i det båtene passerer Drøbak på distanseseilasen til Oslo, er det kongens båt som har opparbeidet et klart forsprang.

Regattaen fortsetter i indre Oslofjord imorgen, mandag med seiling for alle, og Europe Week 2014 avsluttes med seilaser bare for 8 og 12 meterne tirsdag.

I kveld samles deltakerne til 1914 fest på Dronningen der deltakerne oppfordres til å kle seg slik man gjorde den gang.

Med alle de vakre båtene har seilere og publikum virkelig noe å se frem til i Oslo de nærmeste dagene.