Ett ben ingen hindring. Om bord i «Tenacious» er det jobb til alle.
Skoleskipet «Tenacious», skreddersydd for handikappede, kommer til Norge i sommer.Tall Ships Race er, etter de Olympiske leker, det sportsarrangementet som trekker det største publikum i verden. Mer enn fire millioner tilskuere besøker havnene for å ...

Tall Ships Race til Norge i sommer

Hundre skoleskip til Fredrikstad og Vestlandet i juli.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Hovedbilde: Tall ship for handekappede. Fornøyde elever i riggen på «Tenacious»

Årets regatta starter fra byen Harlingen i Nederland torsdag 3. juli. Den imponerende flåten av 100 større og mindre skoleskip legger ut på første etappe over Nordsjøen med Fredrikstad i Norge som mål. Regattaen skal også besøke Bergen og flere av fjordene på Vestlandet før skipene seiler sydover igjen til Esbjerg i Danmark. Elevene kommer fra over tretti forskjellige nasjoner og utgjør flere tusen ungdommer og et stort antall offiserer og instruktører.

Blinde kan styre                                                                                                                                                                                                                     

Blant de mange seilskipene er det også et britisk fartøy, «Tenacious», som er bygget for unge jenter og gutter med fysiske handikapp. Flere er avhengig av rullestol, noen er blinde, men kan likevel delta som mannskap på dekk og styre ved hjelp av lydkompass og joystick. På dekk kan elevene bevege seg fritt med rullestol. Rullestolene kan også enkelt heises opp og ned mellom dekkene.

Ved hjelp av moderne hjelpemidler og elevenes egen innsats er «Tenacious’» besetning like konkurransedyktig som noen av sine konkurrenter på havet. For mange som ellers sliter med sine fysiske problemer, er derfor deltagelsen om bord i dette skoleskipet en stor og gledelig opplevelse. Det er da også stor konkurranse om å få bli med som mannskap på «Tenacious» og et britisk søsterskip som foreløpig er de eneste spesialbygde treningsfartøyene for handikappede.

Åpent skip

Under havnebesøkene vil «Tenacious» være «åpent skip» og invitere publikum til besøk om bord. Spesielt velkommen om bord er ungdom som gjerne kan tenke seg å få seile på havet, men som ikke kan delta som mannskap i en vanlig seilbåt, eller noen av våre seilskip, på grunn av fysiske handikapp. Da vil de ved selvsyn kunne se hvilke muligheter de har om bord. Skipet er ikke bare skreddersydd for ungdom med fysiske vanskeligheter, det er også et av de nyeste og mest moderne skoleskipene, konstruert og bygget for å seile både fort og sikkert.

Bak «Tenacious» står stiftelsen Jubilee Sailing Trust.  Du finner mer informasjon om organisasjonen og skoleskipet på www.jst.org.uk