Færderseilasen snus?

Etter at Seilas´ Axel Nissen-lie i en aprilspøk ifjor lanserte ideen om å snu Færderseilasen har KNS tatt ham på ordet..

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke første gang KNS legger om løpet til det som er blitt Norges største seilsportsarrangement. Da regattaen ble avholdt for første gang i 1947 gikk starten utenfor Bygdøynes lørdag etter arbeidstid, og båtene kom ofte i mål ved Nesoddtangen først utpå mandagen. Senere er starten flyttet flere ganger, først til Geitegrunnen ved Vassholmen utenfor Snarøya. I dag startes seilasen i Oslo mens seilskøytene har sin egen start i Son. Medfjordbåen, Hollænderbåen og Tristeingrunnen ved Færder er rundingsmerker for fem ulike baner. Runding og bane avhenger av hvor deltakerne starter og størrelsen på båten. Innkomsten i Oslo har tidvis blitt flyttet utover i Oslofjorden, og man går i dag i mål i Vestfold, nærmere bestemt i Horten.

Mens deltakerantallet har sunket drastisk de siste årene, fra mer enn 1000 båter på det meste, til litt over 700 idag, ser arrangøren KNS nå behov for nytenkning og fornyelse. Derfor fanget Axel Nissen-Lies idé, opprinnelig ment som en aprilspøk, arrangørens interesse. Nå kan den bli til virkelighet; - fra 2015 snus trolig regattaen slik at båtene vil gå i mål ved Hovedøya i Oslo havnebasseng, mens starten legges til Drøbaksundet ved Oscarsborg, Filtvet eller Son.

Horten har i mange år laget en fin avslutning av regattaen, og KNS har ennå døren på gløtt for et fortsatt samarbeid med den gamle marinebyen. Forholdene vil imidlertid ligge enda bedre til rette for alle tiders aftersail ved Aker Brygge eller Tjuvholmen.  Et evnetuelt bytte er et modig valg av KNS. Først til neste år og de nærmeste årene fremover får vi vite konsekvensene av en slik endring.