17. mai på havet

17. mai på havet

Ikke alle feiret 17. mai ved å gå tog og spise is.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Magne Klann har vært i toppen av masten og filmet. (Foto: Magne Klann)

– Dette er en spesiell 17. mai for alle om bord i «Solo», rapporterer Mangne Klann om bord i den norske Class 40-en.

–  Vi seilte fra Oslo på kvelden 16. mai med kurs for Caen i Frankrike. Vindretningen er ikke helt som man kunne håpe med sydvest og kryssing. Bortsett fra det kunne vi ikke ønsket oss noe annerledes. Class 40 krysser dårlig i forhold til måletallet sitt, men det betyr ikke at det ikke går fort. Vinden varierer fra 15 til 25 knop, og farten ligger rundt 7 knop.

Normandy Challenge Race

«Solo er på vei til Caen for å starte i shorthanded-regattaen Normandy Channel Race som starter om ca. en uke.

 

Om bord på overfarten er skipper Rune Aasberg og makker Simen Løvgren. I tillegg er Stein Thorstensen, Nicklas Holm, Henrik Olstad og journalisten fra Seilas, Magne Klann.

– Turen er beregnet til å ta 3–4 døgn, men værutsiktene antyder fortsatt kryss og perioder med lite vind.

17. mai bød på lite vind og motorkjøring i et halvt døgn.

Hvordan det er å seile alene

– Det ble ikke den friske unnavindsseilasen jeg hadde håpet på, men det kommer likevel en rapport i Seilas om hvordan det er å seile en Class 40, sier Klann, som tidvis kommanderte hele mannskapet under dekk for å oppleve hvordan det er å seile en slik båt alene.

Nå har tidsskjemaet sprukket, hvilket betyr at Klann forlater båten syd i Danmark og reiser hjem, mens de andre fortsetter for å rekke starten i Frankrike. I 2013 fikk ikke Rune Aasberg og Simen Løvgren startet fordi «Solo» lå innefrosset i is; nå har de forhåpentlig nok diesel til å rekke starten i Frankrike.

Der venter rundt 20 topptrimmete Class 40-er. Også «Solo», som er en av de eldste båtene i flåten, har gjennomgått en oppgradering i løpet av vinteren.