I RISØR: I et av de gamle trebåtbyggeriene i Risør ble «Brand III» totalrestaurert av Petter Halvorsen. (foto: H. Nissen-Lie)
ENTUSIAST: Trebåtentusiasten og båtbyggeren Petter Halvorsen titter opp av forluka på »Brand III» under restaureringen i 2005. (Foto: H. Nissen-Lie)

«Brand III» mangler mannskap i Europe Week

Har du lyst til å delta i sommerens store, klassiske regatta, Europe Week, men mangler båt?

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: «Brand III» under full duk i Risørskjærgården. [Foto: privat]

Da kan du leie Johan Ankers originale 8 mR fra 1907, «Brand III»

Fristen til å melde seg til Europe Week 2014 er utløpt, men arrangørene vil godta en etteranmelding uten tilleggspris. For dette er en båt alle trebåtinteresserte ønsker å se i regattaen.  Båten er nemlig den tredje «Brand» som Johan Anker bygde til seg selv og som bidro til at Anker ble en av verdens mest etterspurte båtkonstruktører. 

Nå ligger båten, like god som ny, i Risør.  Der har eieren, Petter Halvorsen, gjennomført en omfattende restaurering. Han ser også gjerne at båten får delta i Europe Week, men da med et kompetent mannskap som kan vise hva båten er god for i et internasjonalt mesterskap.

Dette er derfor en unik sjanse til å bli med og seile i en av verdens eldste 8-meter R-båter – en båt tegnet av Johan Anker og bygd hos Anker & Jensen. Den første «Brand» som Johan Anker tegnet og bygde for egen regning, vakte stor oppsikt i hele det internasjonale regattamiljøet.  Så rask var den radikale båten at det ble vedtatt nye klasseregler som ikke tillot Ankers mange nye og fartsfremmende ideer: Stor bredde akter, lavt fribord, finnekjøl med bulb, for bare å nevne noe av det som gjorde at «Brand» vakte berettiget oppsikt.

4 Brandbåter på rad

Også «Brand II», som ble sjøsatt i 1906, var en stor suksess for Anker. Det samme gjaldt den største og siste av de fire, »Brand IV» som kom i 1909 og var en vakker og hurtig 12 mR.  Med 12-meteren vant Johan Anker Ørsundspokalen. «Brand IV» var helt overlegen og ble døpt «Den flyvende nordmann» av konkurrentene.

Ja, selveste keiser Wilhelm, som også deltok i regattaen, ble så imponert over Ankers båt at han uttalte: – Sie faahren ja wie ein Dampfer!

Seieren vakte også oppsikt langt utenfor seilernes verden. Vår store Bjørnstjerne Bjørnson sendte gratulasjonstelegram til Anker med teksten:

– Mit norske hjerte fryder sig!

Vær rask!

Du er sikkert ikke den eneste som føler fristelsen til å seile Ankers berømte 8-meter. Derfor bør du være rask og ta kontakt med eieren Peter Halvorsen.