Færder’ns 10 bud

Ingen Færderseilaser er lik en annen, men det finnes likevel noen triks som nesten alltid virker. Her er Færder’ns 10 bud.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: De få meterne man klarer å opparbeide seg til konkurrentene i lite vind, kan være gull verdt når vinden kommer.

Færder’n kan by på mye vind, lite vind, motstrøm, medstrøm, vindstille sol og regn – eller en blanding av alt dette. Kombinasjonene er utallige, og nettopp dette er at enhver Færder-opplevelse blir unik. Likevel – det finnes oppskrifter som kan gi suksess – nesten alltid.

Her er de – kort oppsummert:

1. Frem i fri vind

Selv om det ligger en lang seilas og venter på deg, er starten viktig. Det det dreier seg om er å få fri vind og vinne de første metrene til konkurrentene. Det kan være betydningsfullt om du får friskere vind – før de som ligger bak deg.

2. Seil riktig i strømmen

Vit alltid hvilken vei strømmen renner der du er – spesielt i Drøbaksundet. Søk mot de dypeste rennene og midtfjords når du har medstrøm, og mot grunnere vann og inn mot land når du har motstrøm.

3. Vær rask igjennom «traktene»

Færderseilasen har en del smale passasjer, som for eksempel Dyna fyr, Slemmestadgrunnen, Drøbak, Filtvet og så videre. Kom deg raskest mulig igjennom disse passasjene og unngå å bli liggende akkurat på disse stedene.

4. Velg side

Ha alltid en klar formening om du skal gå øst eller vest i fjorden når du passerer Filtvet. Og vit bakgrunnen for valget dit.

5. Forhold deg til Bolærne

Gå rett igjennom Bolærne dersom du har vinden i ryggen eller kan gå rette strekk. Hvis du må krysse, unngå Bolærne.

6. Ta vare på de små meterne

Du kommer sjelden igjennom en Færderseilas uten perioder med vindstille. Vær som aller mest skjærpet og vind metre når vindstilla inntrer!

7. Utnytt grenselandet

Færderseilasen er som å seile regatta i en kanal med land på begge sider. Derfor må du forholde deg til kantene og utnytte skiftene i vind- og strømretning til din fordel.

8. Vær forberedt

Færderseilasen er en typisk regatta der du har mye å vinne ved å være godt forberedt og ha systematisert innformasjonen du har samlet. Men fordi Færder’n også er en seilas der forutsetningene ofte endrer seg, bør du ha både en plan A, B og C klar.

9. Vær tålmodig

Færder’n byr alltid på en rekke muligheter. I det ene øyeblikket kan alt se mørkt ut, men så skjer det noe et sted som snur opp ned på situasjonen. Vær tålmodig fra start til mål. Du får nesten alltid din sjanse i løpet av en Færderseilas!

10. Ha det gøy

Å ha en god stemning om bord er alltid det beste grunnlaget for å få suksess!

I nyeste utgave av Seilas – Seilas nr. 5/2012 – som er i handelen nå, kan du få en mer detaljert utredning om hva disse 10 budene går ut på. Der kan du også lese om hvilke tamper om bord du skal dra i for å få mer fart i båten.

Nyttig lesning før du legger ut på årets Færderseilas!