Ny stjerne å følge

Unge François Gabart vant soloseilasen B to B over Atlanterhavet. Det blir nok en seiler vi kommer til å høre mye om fremover.

Publisert Sist oppdatert

François Gabart er bare 28 år gammel og debuterte som soloseiler i IMOCA 60 båt under Transat B to B og slo alle stjernene. Gabart er vant med å havne øverst på pallen. I 1997 ble han fransk mester i Optimist og to år etter ble han beste franske Europajolle-seiler. I 2001 dukker navnet hans opp i våre artikler. Den gangen seilte Gabart mot de beste norske båtene i Europa-klassen.

Verdensmester i Tornado

Etter det satset han på Tornado og ble verdensmester i klassen i 2004. Siden midten av 2000-tallet har han seilt Figaro med gode resultater. 2009 var første regatta i den store klassen. Da seile han Transat Jacques Vabre med Kito de Pavant og ble nummer to. I fjor deltok han også i Barcelona World Race, men matte bryte. Nå har han fått egen sponsor og båt og satser fult mot Vendee Globe som starter til neste år.

Ledet nesten hele veien

François Gabart brukte 9 dager 9 timer 11 minutter og 30 sekunder på seilasen fra Saint Barthelemy i Karibia. Meningen var å gå i mål i Lorient i Frankrike, men på grunn av kraftig storm i Nord Atlanteren ble mål flyttet til Kapp Finistere. «Macif» med Gabart som skipper hadde utseilt distanse 3168 nm og har holdt en fart på 14,07 knop over Atlanterhavet. Snittfart for raskeste vei er 11,63 knop. Det er fantastisk, jeg har drømt om denne seieren, men hadde ikke trodd det ville skje. Jeg klarte å holde trykket oppe, og seilte raskere enn nesten samtlige favoritter for Vendee Globe, forteller seierherren på arrangørens nettside.

Les hva François Gabart fortalte regattakomminteen eter å ha gått i mål her.

Venter barn

François Gabart har satt kursen hjemover. Det venter kjæresten Henriette Gill fra Stavanger. Sammen venter de barn i vinter.

Resultater

1 Macif, François Gabart

2 Banque populaire, Armel Le Cléac'h

3 PRB, Vincent Riou

4 Gamesea, Mike Golding

5 Safran, Marc Guillemot

6 Hugo Boss, Alex Thomson

7 Vibrac-Parrec 3, Jean-Pierre Dick

8 Bureau Vallée, Louis Burton

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ny stjerne å følge