Kollisjon ødela «Sanya»

VOR-deltager «Sanya» fikk slått i stykker baugen fordi båten traff en gjenstand i vannet. Båten er slått ut av første etappe.

Publisert Sist oppdatert

ØDELAGT I KOLLISJON: Karbonfiberen ble flerret av skrogsiden på «Sanya»

Kollisjonen skjedde i mørket i høy fart og i hardt vær. Bunnen er knust under baugen. – Man kan se tvers gjennom båten, sier VOR-sjef Knut Frostad til Seilas.

«Abu Dhabi» og «Sanya» ble slått ut av Volvo Ocean Race mindre enn et døgn etter start.  «Abu Dhabi» brakk masten, og er nå i gang igjen i seilasen et par døgn etter de fire konkurrentene, som nå befinner seg ute i Atlanteren. «Sanya» derimot må stå over første etappe, og håper å rekke starten i Cape Town i Sør-Afrika 11. desember i år.

– Jeg skjønner at det kan se litt rart ut at to av seks båter blir skadet første døgnet, men dette er ren uflaks. «Sanya» traff noe i vannet. Vi vet ikke hva det var, men det flyter mye rart der ute, og det kan ha vært en container, en tømmerstokk eller kanskje til og med en fiskekasse. Skadene blir store når man kolliderer i høy fart, sier Frostad til Seilas.

Årsaken til at masten gikk på «Abu Dhabi» var at sjekkstaget røk. Dette var blitt skiftet kort tid før starten, og ifølge Frostad er det alltid en risiko å legge ut med uprøvd utstyr.

Kina

Forholdene i starten satte båtene på en usedvanlig hard prøve. Det blåste liten storm (45 knop) og bølgehøyden var tre-fire meter da «Sanya» kolliderte med gjenstanden i vannet. Den nederlanske baugmannen ombord brakk foten.

– Kryss i silke forhold er absolutt den tøffeste utfordringen for Volvo Open 70-båtene. «Sanya» klarte seg likevel i enda hardere vær utenfor Kina sist, forteller Frostad.

Han sier at båtene har vanntette skott.  Derfor sank ikke «Sanya» etter kollisjonen, men kunne ta seg til land ved Motril sør i Spania i går. Ifølge Frostad er mannskapene på begge båtene ved godt mot.

Selv om «Sanya» fikk en uheldig start på årets Volvo Ocean Race har ikke mannskapet ombord tenkt å gi opp av den grunn. – Vi kommer tilbake med full styrke på de neste etapenne, sier skipper Mike Sanderson.

Skipper Mike Sanderson og navigatør Aksel Magdahl på «Sanya» hadde uflaks i starten av Volvo Ocean Race.