Camper først ut

«Camper» var først ut fra start i Volvo Ocean Race, men «Puma» er bookmakernes favoritt. Se film

Publisert Sist oppdatert

Alicante, Spania

Volvo Ocean Race 2011-2012 startet i dag i Alicante i Spania i frisk vind. Tusenvis av tilskuere var møtt frem da de seks deltagerbåtene la ut på første etappe i den 39.000 mil lange kappseilasen rundt jorden. Den spanske kronprinsen og fotballegenden Zinedine Zidan var blant prominente gjester som kastet glans over arrangementet under starten.

Tilskuerne fikk se de seks båtene duellere på en kort bane foran havnen i Alicante i nærmere en time før de stakk til havs på den første etappen, som går til Cape Town i Sør-Afrika. Selv på flatt vann i frisk bris sprutet sjøen over baugen på båtene, som raskt var oppe i rundt 20 knop.

Spansk-newzealandske «Camper» fikk en god start og tok ledelsen i oppvisningsrunden foran publikum. «Camper» hadde opparbeidet seg et par minutters ledelse etter tre kvarters seiling foran publikum. Deretter fulgte «Puma». «Telefonica«» og «Abu Dhabi» i tett rekkefølge. Bookmakerne holder «Puma» som favoritt årets race, mens «Abu Dhabi» vant det første inshore racet sist helg.

Problemer

Flere av båtene hadde problemer med seilskiftene på den korte banen. Blant dem var «Sanya» med norske Aksel Magdahl om bord, som lå bakerst da feltet stakk til havs. Også «Telefonica» falt litt tilbake etter god start side om side med «Camper» over streken. «Groupama» dunket borti «Puma» under starten, og tok en 720 graders straff foran publikum.

Ifølge regattaledelsen holder båtene 18 knop på kryss. Under starten blåste det kjølig nordavind med opptil liten kuling i kastene. Det er ventet 25 knops vind i kveld, og vanskelige forhold med motvind og strømsjø i Gibraltarstredet. For å presse maks fart er det ventet at båtene vil holde nær land for å få smul sjø. Mannskap og utstyr blir satt på prøve fra første stund, og seilerne regner ikke med mye søvn før de er ute av Middelhavet.

Kommentatorer mener at det første døgnet kan bli det viktigste på den 6500 nautiske mil lange etappen, som går til kysten av Brasil og ender i Cape Town i Sør-Afrika. Alt i alt er det ventet at båtene vil bruke 21 døgn på seilasen, som teller hele 30 poeng i sammendraget.

Nå er et om å gjøre for kappseilerne å komme seg fortest mulig gjennom motvind og strømsjø ut i Atlanterhavet, og deretter å krysse stillebeltene rundt ekvator så raskt som mulig.

Du kan lese mer om regattaen og lagene på Volvo Ocean Race sin hjemmeside her.

Camper først ut
Footballing legend Zinedine Zidane from France and Crown Prince Felipe of Spain at the start of leg 1 of the Volvo Ocean race 2011-12 from Alicante, Spain to Cape Town, South Africa. (Credit must read: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)at the start of leg ...
Solid sikkerhetsopplegg rundt havnen