Vafler må til.
Ivrige resultatskrivere
Seilerne, med Peer Moberg til venstre. Alle fotos Mikkel Thommessen

Fullverdig seiling i små båter

Sjøsprut slipper man når man seiler modellbåt, men sandelig kan det bli kaldt nok når man står stille på land i time etter time for å føre de små modellseilbåtene rundt regattabanen.

Publisert Sist oppdatert

Vi fulgte den siste seilasen i årets NM for International One Meter som ble arrangert ved jollebrygga til Bundefjorden Seilforening i helgen. Imponert ble vi over disse båtene som var utrolig raske i den firske vinden søndag, og som ble manøvrert med stor presisjon av konsentrerte herrer på land.

Modellseiling krever mye erfaring og god fingerspisskontroll. Det er en betydelig utfordring å manøvrere disse båtene tett ved merkerundinger når båter som kommer med babords halser skal finne et hull i rekken av styrbordsbåter. Ofte ender det med klabb og babb, men det er likevel impopnerende hvor bra det går selv i tette felt. En annen utfrdring er å runde lemerket uten å gi fra seg plass og høyde. De beste seilerne behersker alt, og klarer den vanskelige kombinasjon av taktisk/strategisk seiling og å holde fart i båten.

En virkelig god seiler kan til en viss grad kompensere for manglende erfaring. Det så vi et eksempel på i den siste seilasen da Peer Moberg tok starten og ledet lenge foran Torvald Klem og Robert Jentsch. Ved aller siste runding ble han litt for vid, (ikke ett å beregne når man står på land 150 meter unna) rutinerte Torvald Klem tok innersving og på fem sekunder utlignet han Mobergs forsprang. Moberg slo over til babords halser, kolliderte med Klem som protesterte. En rask 360 vending og Moberg var med i kampen igjen, men det var Sandefjords Robert Jentsch som kapitaliserte på kollisjonen og vant heatet foran Klem og Moberg.

Hendelsen hadde ingen innvirking på sammenlagtresultatet der Klem tok gull foran Jentsch og Moberg. Disse var i særklasse i mesterskapet.

Se den fullstendige resultatlisten her