Bildet tatt om bord i Al Capone under Hollenderseilasen 2009.
Christian von Trepka

Mann over bord i 15 knop

«Al Capone» opplevde marerittet under Hollenderseilesen. Trening gjorde at det gikk bra.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Al Capone under Færderseilasen.

Å miste en mann over bord under spinnakerseilas kan få alvorlige konsekvenser om man ikke vet hva man skal gjøre. Skipper Christian von Trepka viste heldigvis hvordan situasjonen skulle takles da fordekksmannen ble kastet i sjøen under en jibb i 15 knop.

Jibber i surf

– Vi var på vei nordover. Vi gikk ut ved sletter for å få mer strøm, og seile i åpent farvann. Ved Bastø måtte vi jibbe. Det gjorde vi i en surf på en bølge. Da blir det mindre karft i seilene. I det spinnakeren fylte tok seilet tak i fordekksmannen og kaset han i sjøen i en voldsom kraft, forteller Christian von Trepka til Seilas. Fordekksmannen ble ikke skadet i fallet, og alle om bord hadde på seg vest.  von Trepka forteller at laget har øvd på «mann over bord» situasjoner.

Bråstopp

– Man kan ikke berge spinnakeren slik vi vanligvis gjør i en slik situasjon. Det tar for lang tid. Med båtens høye fart vil avstanden bli for stor. Vi loffet litt til, og slapp fallet til spinnakeren, samtidig som vi slapp ut på storseilskjøtet. Båten brastoppet da spinnakeren falt i sjøen. Deretter berget vi spinnakeren i le av storseilet, forteller von Trepka til Seilas. Båten var da bare 250 meter fra mannen i vannet.

Tapte kun noen minutter

– En mann holdt et konstant øye med ham i vannet. Med spinnakeren nede snudde vi og fikk plukket ham opp. Trackingen viser at han var om bord i løpet av tre minutter. Etter fem minutter var spinnakeren oppe igjen, og vi fortsatte mot mål i over 10 knop.

Mistet seieren

–Tredjeplass er svært bra, men kunne kanskje vunnet om vi ikke var uheldige, mener von Trepka. Han forteller at de tjente stort på vei ut mot Hollenderbåen.

– Vi viste at vinden skulle dreie mot syd, og at det skulle skje ved en oppklarning. Vi seilte derfor vekk fra rumbline, og traff den gunstige vinddreiningen perfekt, forteller skipperen. På vei inn var det bare «Camilla» som seiler fortere enn oss. Vi tjente også her på å gå ut i strømmen. Farten var oppe i 20 knop.

Få hendelser

Tross frisk vind var det lite dramatikk under Hollenderseilasen. Mest dramatisk var det når «X' est La Vie» rundet Hollenderbåen og hektet masten i fyrlykten. Se sak her.

Tracking fra Al Capone som viser båten under bergingen av mannen som falt fra fordekket.