Lettere Kristian Ruth klar for VM

– Topp 10 er målet, jeg føler meg bra, sier VM-klare Kristian Ruth.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Kristian Ruth er klar for sesongens store mål, VM i Laser.

Kristian Ruth kunne neppe ha forberedt seg bedre til VM i Laser i Oman, som starter søndag. Et måned-lang treningsopphold i Australia, noen hviledager i Norge og åtte dagers trening i Oman er ballasten han har med seg når han stiller til start på søndag 17. november sammen med 125 andre konkurrenter. Og det må til, for det er nettopp slik de hardeste konkurrentene også forbereder seg.

– Alle har vært her i Oman og trent den siste uken før VM. Jeg har slett ikke vært alene, sier Kristian Ruth til Seilas.

Optimistisk og tent

Det er en optimistisk og tent seiler som snakker i telefonen.

– Det tekniske sitter – og det taktiske sitter. Jeg føler meg veldig bra, sier Ruth, som også har tatt av seg mange kilo for å optimalisere forutsetningene for å gjøre det bra i den lette vinden som er ventet utenfor kysten av Al Mussanah i Oman. Nå veier han rett under 80 kilo. Og i måten han snakker på, kan man ane at han har båtfarten inne;  at det han har opplevd av matching mot konkurrentene, har gitt gode bekreftelser.

– I løpet av tiden jeg har vært her, har jeg sett én sky på himmelen. Det er en evigblå himmel her, det blåser mellom 5 og 12 knop i løpet av en dag og vinden blåser fra havet og inn mot land. Man skulle tro at vinden under slike forhold ville ha vært veldig stabil, men det er den ikke. Det er vindskift hele tiden – og de kommer ut av intet. Det er vanskelig å skjønne hvorfor de oppstår, sier han.

Tricky vindskift

Han og treneren, Brett Beyer, har brukt mye tid på å studere vindskiftene og forsøke å finne et system i dem, og de mener å funnet ut at høyre-skiftene er kortvarige, mens venstre-skiftene varer lengre.

– Det har stor betydning for hvordan jeg taktisk skal slå på skiftene; om jeg skal slå med en gang eller seile inn i dem. Vi har en plan når det gjelder dette, sier Ruth, som også forteller at det viktigste for ham i startene vil være å plassere seg på det stedet i feltet som vil gi best posisjon når det første vindskiftet kommer.

– Det gjelder å være i takt med vindskiftene med en gang, understreker han.

Topp 10

Kristian Ruth har et uttalt plan om å vinne gull i OL i 2016, og på veien dit har han satt seg delmål. VM i Oman er årets viktigste og største arrangement, og målet i dette mesterskapet er å være blant de 10 beste. Det er et ambisiøst mål blant 125 topptrimmete konkurrenter fra 48 land. Blant de 50 høyest rankete på ISAFs liste, stiller 46 av dem i VM. Ruth er selv ikke blant disse; han er nr. 76 på ISAFs rankingliste. Tallene sier sitt om kvaliteten på VM-feltet.

– Målet om å komme blant de 10 beste står fast, sier Ruth og signaliserer intet om at det er urealistisk. Han sier imidlertid at han gjerne skulle ha ønsket seg litt mer varierende vindforhold i forhold til hva de har i vente.

– Min styrke er at jeg ikke har noen forhold som jeg er klart dårlig i, sier han.

Brasilianske favoritter

Som favoritter trekker han frem de brasilianske seilerne Robert Scheidt og Bruno Fontes. Han tror en av dem blir verdensmester.

– De virker veldig sterke, sier Ruth.

Al Mussanah i Oman er godt tilrettelagt for seiling og mesterskap, og VM i Laser Standard er bare starten på et omfattende Laser-mesterskap. Standard-seilerne starter mesterskapet søndag 17. november og de skal igjennom et regattaprogram som teller 14 seilaser. De fire første dagene blir det kvalifiseringsseilaser, mens de tre siste er viet finaler i gull-, sølv- og bronse-felt. I Laser-VM er det ikke noe avsluttende medal-race med 10 deltagere, slik det er i mange World Cup-regattaer.

Flere norske seilere til Oman

Rett etter at VM i Laser Standard er avsluttet, begynner VM i Laser Master. Og når det er avsluttet, starter ungdoms-VM i Laser Radial i desember. Premiene for dette mesterskapet deles ut 3. januar 2014. Arrangørene i Al Mussanah har med andre ord et stort program foran seg. Til ungdomsmesterskapet kommer to norske seilere; Line Flem Høst fra KNS og Celine Herud fra Moss.

– Det er veldig bra her Al Mussanah. Det er «10 meter» fra hotellet til båten, og det er «10 meter» fra båten til jollerampene. Så logistikken er super. Om jeg går «100 meter» innover bak stranden, er det bare ørken, og det er varmt her; 30–35 grader Celcius. Det er ikke mye avkjøling å få i vannet heller – det holder 30 grader, forteller den norske VM-seileren fra Asker, Kristian Ruth.

Giftige havslanger

Det varme vannet gir også klima for uvante sjødyr. I sjøen har seilerne møtt på store hvalhaier og det er ikke uvanlig å se giftige havslanger under båten.

– De er opptil to meter lange og syltynne, og etter hva jeg hører er ikke de noe hyggelige å befatte seg med. Heldigvis er de i sjøen, sier Kristian Ruth, som ikke har planer om å kullseile – noe heller ikke de lette vindforholdene skulle innby til. Flyvefiskene han må plukke av dekket, er langt mindre dramatiske å hanskes med…