Starklassen med proffliga

Eivind Melleby gjør comeback når verdens beste Starbåtseilere åpner den nye proffligaen for klassen.

Publisert Sist oppdatert

Star Sailors League (SSL) panlegger sin første regatta, 2013 SSL finale i Nassau Yacht Club fra 1. til 8. desember. De beste Star seierle fra 11 nasjoner deltar, blant dem Robert Scheidt (BRA), Xavier Rohart (FRA), Freddy Loof (SWE), Eivind Melleby (NOR), Michael Hestbaek (DEN), Flavio Marazzi (SUI), Johannes Polgar (GER), Robert Stanjek (GER), Mateusz Kusznierewicz (POL), George Szabo (USA) og Diego Negri (ITA). Også Paul Cayard (USA) OL deltaker i 2004, deltar.

Melleby har femdeles en Star i Florida og han får med seg enten Petter Mørland Pedersen eller en amerikansk seiler. Både Melleby og Mørland Pedersen er nå tilbake i ordinære jobber etter OL satsingen, og begge er tilbake på ordnær kroppsvekt. Dermed er gutta for lette etter Star-målestokk, og det er vel derfor mest sannsynlig at Melleby kaprer en amerikansk tungvekter til Miami.

Nytt format

Regattaen blir arrangert med et nytt format. De 18 båtene seiler først en ordinær serie i tre dager med maksimalt fire seilaser daglig. Deretter fortsetter de ti beste i tre finaleseilaser der de tre siste båter i de to første seilasene elimineres. De fire gjenværende møtes i en avgjørende finale der første båt i mål blir regattaens vinner.

Store premiesummer

En premiesum på USD 200,000 fordeles på samtlige deltakere. Årets skipper og beste mannskap vil også motta "Simpson Memorial Trophy", til minne om den bristiske starbåtseileren Andrew «Bart» Simpson som omkom da AC72 «Artemis» kullseilte i San Fransisco tidligere i år.

Ny Star Sailors League

Starklassen er ikke på noen måte slått ut etter at båten ble tatt av de olympiske programmet. Et comeback i i OL 2020 er ikke utelukket, men man har mange eksempler på at båtklasser har vært levedyktig også etter at de har vært satt ut av OL programmet. Drake, 5.5 meter, Soling og Flying Dutchman-klassene er gode eksempler på det.

Ligaen som ble etablert i januar i år gjenspeiler en drøm om å samle alle Star-seilere i en egen serie. Under navnet «Star Sailors League» vil klassen etablere en serie regattaer basert på samme modell som «ATP World Tour», skapt av tenniseliten i 1972. Mer enn 2.400 lag er allerede rangert i SSL Ranking. De beste av disse får delta i en serie regattaer med en «Grand Masters» finale ved slutten av hver sesong.