Kinesisk lag i Volvo Ocean Race

Med backing fra truck- og bussprodusenten Dongfeng Commercial Vehicle og sport management selskapet OC Sport stiller et kinesisk lag i Volvo Ocean Race 2014/15.

Publisert Sist oppdatert

Kina har på kort tid utviklet seg til å bli en stormakt i seiling og landet fikk sin første olympiske mester under lekene i London 2012, da Xu Lijia tok gullet i laser radial.

Det er derfor symptomatisk at Team Dongfeng blir det første laget der hovedtyngden av seilere og bakkemannskap rekrutteres fra Kina. Tidligere kinesiske prosjekter har i hovedsak vært styrt og bemannet med internasjonale deltakere. I forbindelse med prosjektet skal det også utvikles et sailing academy som skal utdanne seilere.

Mark Turner, executive chairman i OC Sport som for første gang skal lede et lag i Volvo Ocean Race, uttaler: - Vi satser på å få frem et vellykket kinesisk lag. Det er hovedmålet med dette utfordrende og spennende prosjektet. Turner og Team Director Bruno Dubois har begge selv deltatt i Volvo Ocean Race, eller Whitbread Round the World Race som det het den gang, i 1989-90.

Team Dongfeng er det tredje laget som blir annonsert til det neste Volvo Ocean Race som starter med inshore seilasen 4. oktober 2014 i Alicante. De to andre er jentelaget fra Sverige og Team Abu Dhabi. Syv identiske Volvo Ocean 65 er under bygging og skal være klar for start. Av disse er det bare jentelaget som har båt på vannet.

Dongfeng Commercial Vehicle blir tittelpartner i prosjektet som også vil bli støttet av andre kommersielle partnere OC Sport nå er i ferd med å rekruttere for at prosjektet skal kunne bli best mulig. Team Dongfeng følger «Team Sanya» (2011-12) og «Green Dragon» (2008-09) som det tredje kinesiske laget i Volvo Ocean Race historien. To kinesiske seilere har tidligere deltatt i regattaen, mediamannskapet Guo Chuan i 2008-09 med «Green Dragon» og “Tiger” Teng Jianghe in 2011-12 med «Team Sanya». Begge ble folkehelter og mediayndlinger i hjemlandet.

Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad siterte en kinesisk ordtak da han ønsket kineserne velkommen i regattaen: «Alt er klart og det vi trenger er vind fra øst. Det får vi med våre nye partnere, Dongfeng betyr østavind på Mandarin».

Dongfeng Commercial Vehicle ble etablert i 1969 og produserer store og mellomstore lastebiler og busser så vel som maskiner og akslinger for tog.