Transat Jacques Vabre uten nordmenn

Francois Gabart er det nærmeste man kommer «en nordmann» i Transat Jacques Vabre.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Vinneren fra 2012, Yannick Bestaven, stiller til start for å forsvare seieren i Class 40.

I 2012 overrasket Rune Aasberg og Simen Løvgren det etablerte franske shorthanded-miljøet ved å bli nummer fire i regattaen Transat Jacques Vabre over Atlanteren. Søndag førstkommende går starten på en ny seilas, men denne gange uten norske seilere i noen av de tilsammen 44 båtene.

Regattaen starter fra den franske byen Le Havre, og det stiller båter i fire klasser. Klart størst er Class 40-klassen, der den norske duoen deltok for to år siden. 26 ligger klare til start i havnebyen, der den obligatoriske pre-start-uken som alle deltagerne må være tilstede på, ble innledet denne weekenden.

Imoca 60, Multi 50 og MOD 70 er de øvrige klassene. Omoca 60 er en enskrogsklasse med såkalte Open 60-båter, mens de to andre er flerskrogsklasser.

Mange kjente seilere

Deltagerlistene er stjernespekket, blant annet med Vendee Globe-vinneren som har norsk kone, Francois Gabart, på plass i Imoca 60-klassen som teller tilsammen ti båter, sammen med læremesteren Michel Desjoyeaux. Vinnerne av Class 40-klassen for to år siden, Yannick Bestaven som i år seiler med Aurélen Ducroz, stiller for å forsvare seieren, men paret Sebastien Rogues og Fabien Delahaye regnes som de store favorittene. De har vunnet fem av de seks siste regattaene i Class 40-klassen i båten «GDF SUEZ», som er en Class 40 av nyeste generasjon signert designeren Sam Manuard, som blant annet også har tegnet Seascape 27.

Selv mener favorittene at det er 15 lag som er kapable til å vinne regattaen i Class 40-klassen.

Mye vind – til besvær

Det ventes et stort antall mennesker som vil komme på besøk til Le Havre for å ta båtene i øyesyn i løpet av den siste ukene, men i i dag mandag må de holde seg unna. Da er havnen stengt ettersom det er varslet vind av opptil 60 knops styrke!

Det har blåst mye i Biskaya de siste ukene, noe som blant annet at flåten av MiniTransat-er som skulle ha startet for to uker siden ennå ikke er kommet avgårde fra Douarnenez, og nå går inn i sin tredje uke med utsettelse på grunn av for mye vind. Douarnenez ligger på Frankrikes nordvestre hjørne, mens Le Havre ligger lengre øst og vender ut mot Den engelske kanal.

I Douarnenez håper man nå å få sendt feltet på over 80 Minitransat-er avgårde mot Guadelope i Karibia sent mandag kveld eller tirsdag morgen. Planen er å starte straks den sterke vinden, som også vil ramme Le Havre, har passert, slik at værvinduet før neste lavtrykk-drevne vind-trøkk blir lengst mulig. Båtene vil da starte i en frisk nordvestlig vind som vil gi dem en flying start ut i Biskaya.

Også båtene som skal starte fra Le Havre 3. november vil kunne få en tøff start. Yr.no varsler om en gjennomsnittsvind på opptil 17 m/sek fra sydvest…

Målgang for Transat Jacques Vabre er i år i den brasilianske byen Itajai, som ligger syd for Sao Paulo.