Solo jorden rundt

Coville standby for rekordforsøk

Thomas Coville vil slå Francis Joyons rekord i soloseilas fra 2008.

Publisert Sist oppdatert

Thomas Coville (FRA), skipper på den 105 fot store maxi trimaranen «Sodebo», befinner seg nå i Brest der han venter på et passende værvindu for å legge ut på et rekordforsøk i soloseilas jorden rundt. Han har tidligere vært nær, men uten å lykkes i å slå Francis Joyons rekord fra 2008 på 57 dager 13 timer og 34 minutter, satt med 97 foteren «IDEC».

Etter mange måneders forberedelser er han bedre forberedt enn noen gang tidligere. Han har tilsammen seilt ni ganger jorden rundt, og han inrømmer at en vinter uten en jordomseiling fyller ham med en viss tomhet. Forrige gang han forsøkte seg på Joyons rekord var han vær ved å lykkes, men en treg start på seilasen ødela sjansene. - En slik seilas er magisk og et stort privilegium for meg. Det gir meg den totale frihet. Eneste haken er å forlate famile og venner på land, sier han.

Maxi-trimaran «Sodebo» er lastet og klar. Mat og utstyr er ombord og Coville håper ventetiden ikke blir så lang. - Venting er utfordrende, både fordi det koster penger og fordi det sliter på energi og motivasjon, sier Coville. Meteorologene analyserer værfiler og varsler når tiden er inne. - Det ideelle vinduet er mellom 1. november og 15. desember, sier Coville.

Team Sodebo står nå overfor de samme utfordringer som deltakerne i Mini Transat. De har måttet utsette starten fra Douarnenez i mer enn en uke. - Det ideelle er å få medvind fra Brest før man kommer inn i de gunstige passatvindene, sier prosjektets meteorolog Jean-Luc Nélias.

- Målet er å nå ekvator på mindre enn syv døgn. Modellen har avreise hver 3. time i løpet av 16 dager, med 70 hypotetiske værbilder å ta hensyn til, forklarer  Nélias.

Thomas Coville har satt en tidsfrist for start til 15. januar neste år.

Tidligere rekorder og rekordsforsøk jorden rundt non stop solo:

2004 Francis Joyon  IDEC 72 d, 22 t, 54 m og 22 s

2005 Ellen MacArthur B & Q / Castorama 71/14/18/33

2008 Francis Joyon IDEC 57/13/34/06

2009 Thomas Coville SODEBO 59/20/47/43

2011 Thomas Coville SODEBO 61/0/5/5