Fra 1-8 til 8-8

Emirates Team New Zealand ble demoralisert på America's Cups nest siste dag. Den som vinner onsdagens ene seilas får med seg pokalen hjem.

Publisert Sist oppdatert

For annen gang i nyere America's Cup historie skal regattaen avgjøres med en enkelt seilas. I serien som seiles best av 17 er det båten som først vinner ni seire som får navnet sitt på pokalen. Med 8-8 etter tirsdagens to seilaser blir derfor onsdagens seilas avgjørende for utfallet av de 34. seilaser om America's Cup.

Dermed har man den siste uken vært vitne til en av de mest oppsiktsvekkende innhentinger i seilsportshistorien, ja kanskje i idrettshistorien overhodet. Fra 8-1 ledelse til Emirates Team New Zealand over nederlagsdømte Oracle Team USA, til at begge båtene nå står likt med åtte seire hver foran den avgjørende seilasen. Noe lignende har ikke skjedd i America's Cup siden 1983 da amerikanske «Liberty» ledet 3-1 over «Australia 2» og bare trengte en seier for å forsvare cupen for New York Yacht Club. Det ble 4-3 til «Australia 2» til slutt.

Årets seilaser har også vært tidenes lengste. Gjennomføres onsdagens finaleseilas etter programmet, vil regattaen ha tatt 19 dager å avvikle. Det er tre dager mer enn regattaen i Auckand i 2003 som tok 16 dager til tross for at «Alinghi» vant fem strake seire

Feilfri seiling av pokalforsvarerne

Jimmy Spithill, Ben Ainslie og Tom Slingsby ombord på Oracle Team USA gjorde ingen feil i dagens to seilaser der konkurrentene i Emirates Team New Zealand ble ytterligere demoralisert etter å ha pådratt seg dobbel straff i den første starten og mistet en klar ledelse på kryssen i dagens andre seilas.

Det begynte så ille som det kan få blitt for ETNZ i den første seilasen der det oppsto berøring mellom båtene i startøyeblikket. ETNZ ble idømt to straffer for ikke å ha holdt unna for le båt med overlap, og med fire båtlengders straff fikk Dean Barker, Ray Davies & Co en umulig oppgave. ETNZ hang seg imildertid på konkurrenten og lot OTUSA aldri få slippe unna. På kryssen var Kiwiene til og med en aning raskere og i mål var ikke forskjellen større enn 37 sekunder i favør OTUSA.

Ga fra seg ledelsen

ETNZ fikk en ny sjanse til å knytte igjen sekken i dagens andre seilas, og det så lenge ut som om Kiwiene endelig skulle få den niende seieren som lenge hadde ligget i luften. Fra le posisjon i starten greide Dean Barker å holde overlap helt til den viktige første merkerundingen og ETNZ tok vare på ledelsen på hele den første lensen. Laget gjorde likevel trolig en stor taktisk feil da de unlot å jibbe med OTUSA mot slutten og dermed ga konkurrentene muligheten til å gå sin egen vei på kryssen. Og ikke nok med det. Taktiker Ben Ainslie og strategen Tom Slingsby på OTUSA hadde på forhånd beregnet at venstre banehalvdel mot land ville være favorisert. ETNZ valgte den motsatte, mot Alcatraz. Da båtene møttes for første gang var forspranget skrumpet til under 100 meter, med ETNZ for styrborda halser. Isteden for å gå foran og fortsette valgte imidlertid ETNZ å slå i forenom og i le av OTUSA, i seg selv en svært krevende manøvre med en 72 fots katamaran. Følgelig var OTUSA med sin større fart nær ved å overseile ETNZ på de neste to hundre meterne mot banens høyre yttergrense. Den tvang begge båtene til å slå samtidig, og plutselig befant ETNZ seg direkte i OTUSAs kjølvann. To korte slag for å komme fri ble skjebnesvangre for ETNZ som etter dette tilsynelatnde mistet piffen og sakket lenger og lenger akterut. Det ble en trist forestilling og man kan bare spørre seg hvordan Dean Barker og Ray Davies skal hente mentalt overskudd til å hamle opp med den stadig mer selvsikre Jimmy Spithill i den avgjørende seilasen onsdag.

Seilas 17

Emirates Team New Zealand – 8

ORACLE TEAM USA – 7

Race 17 Performance Data

Course: 5 Legs/10.11 nautical miles

Elapsed Time: OTUSA – 24:04, ETNZ – 24:31

Delta: OTUSA +:27

Total distance sailed: OTUSA – 11.8 NM, ETNZ – 11.6 NM

Average Speed: OTUSA – 29.62 knots (34 mph), ETNZ – 28.63 knots (33 mph)

Top Speed: OTUSA – 44.02 knots (51 mph), ETNZ – 46.33 knots (53 mph)

Windspeed: Average – 16.8 knots, Peak – 20.0 knots

Number of Tacks/Jibes: OTUSA – 8/6, ETNZ – 7/5

Seilas 18

Emirates Team New Zealand – 8

ORACLE TEAM USA – 8

Race 18 Performance Data

Course: 5 Legs/10.11 nautical miles

Elapsed Time: OTUSA – 22:01, ETNZ – 22:55

Delta: OTUSA +:54

Total distance sailed: OTUSA – 11.7 NM, ETNZ – 11.9 NM

Average Speed: OTUSA – 31.92 knots (37 mph), ETNZ – 31.23 knots (36 mph)

Top Speed: OTUSA – 45.79 knots (53 mph), ETNZ – 47.57 knots (55 mph)

Windspeed: Average – 19.3 knots, Peak – 21.8 knots

Number of Tacks/Jibes: OTUSA – 7/7, ETNZ – 10/6

UPDATE: 1431 hours.