En knivsegg fra katastrofe

Det holdt på å gå riktig galt for Team New Zealand i gårsdagens seilas i America’s Cup.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Det gikk et gisp gjennom tilskuerne da TNZ ble vippet opp på høykant. (Foto Balazs Gardi)

Det mest spektakulære øyeblikket i America’s Cup-finalen fant sted i går, da TNZ i en vending ble vippet opp på høykant. Mannskapet var alle på le-skroget, mens lo-skroget løftet seg opp over dem og katamaranen nærmest balanserte på en knivsegg før den med et plask ramlet tilbake på begge skrogene – den rette veien. At de under den enorme krengningen fikk dreiet båten slik at vingen mistet kraft, så ut til å redde dem.

Dette, men også at amerikanerne ser ut til å ha fått satt inn et nytt gir når det gjelder farten til «Oracle», gjorde at de kunne innkassere sin andre seier – denne gangen med 52 sekunders margin til TNZ.

Med det er stillingen 6-0 til TNZ, og «Oracle» har hentet inn de to minus-poengene de startet finalen med.

– Dagen i dag representerte et stort øyeblikk fo oss. Vi har tatt et viktig skritt fremover når det gjelder båtens fart og egenskaper. Dagen i dag kan representere et vendepunkt i regattaen, sa USAs skippe, Jimmi Spithill.

Dagens andre seilas ble kansellert på den tredje leggen. Da hadde vindstyrke overskredet maksimalgrensen som var satt på forhånd. Da ledet TNZ knapt på «Oracle» etter å ha tatt starten og etter å ha forsvart seg godt med god, gammeldags match race-taktikk.

Værmeldingen for dagens seilaser tyder på nok en seilas opp mot vindstyrke-grensen. Kanskje over.