Ikke en gang Ainslie kunne redde Oracle Team USA

Ikke uventet ble taktiker John Kostecki erstattet med den femdobbelte OL medaljøren Ben AInslie, men det hjalp lite da ETNZ la inn toppgearet på kryssene.

Publisert Sist oppdatert

OTUSAs Jimmy Spithill kjempet for å bevare optimismen etter gårdagens to knusende tap mot ETNZ. På den etterfølgende presskonferansen erkjente han at det nok ville være en sensasjon om laget skulle komme tilbake og vinne ti seilaser før ETNZ sikrer seg de tre som laget trenger for å ta America's Cup tilbake til New Zealand. - Men hvor moro ville det ikke være om vi klarte det? sa han. - Et slikt comeback ville jeg gjerne være med på, og jeg snakker for hele laget når jeg sier at det er vår motivasjonsfaktor idag.

Seilas 6

Det så ut som om OTUSA var revitalisert etter at Ben Ainslie kom ombord som ny taktiker istedenfor John Kostecki som igår måtte følge seilasene fra sidelinjen. Jimmy Spithill fikk den beste starten hittil i regattaen og etter et perfekt opplegg hadde han Dean Barker og ETNZ der han ønsket seg da startskuddet gikk, rett i hekken. Klar ledelse ved første merke, og etter lensen kunne OTUSA gå til legg 3, den vanskelige kryssen, med 12 sekunders ledelse. Mot slutten gjorde imidlertid laget sin eneste taktiske feil. Ved ikke å jibbe i takt med kiwiene ga de ETNZ den muligheten de håpet på, en split runding. Mens OTUSA rundet om styrbord og valgte venste banehalvdel, kunne ETNZ runde babord og ta den nesten alltid favoriserte styrbordsiden med mindre motstrøm i le av Alcatraz.

På kort tid var OTUSAs forsprang spist opp og etter at ledelsen gikk frem og tilbake et par ganger, avhengig av hvem som hadde fordelen av styrbords halser når båtene møttes, var det nok en gang ETNZ som tok kontroll på kryssen. Og når de først hadde overtatt ledelsen passet de på konkurrenten hele veien. Ved bidevindsmerket var minus 12 sekunder blitt til pluss 43 i favør av ETNZ. Resten av seilasen ble plankekjøring for ETNZ som var 47 sekunder foran i mål.

Race 6 Performance Data

Course: 5 Legs/10.14 nautical miles

Elapsed Time: ETNZ – 31:39, OTUSA – 32:26

Delta: ETNZ +:47

Total distance sailed: ETNZ – 12.3 NM, OTUSA – 12.3 NM

Average Speed: ETNZ – 23.43 knots (27 mph), OTUSA – 22.91 knots (26 mph)

Top Speed: ETNZ – 38.55 knots (44 mph), OTUSA – 40.21 knots (46 mph)

Windspeed: Average – 11.6 knots, Peak – 13.4 knots

Number of Tacks/Jibes: ETNZ – 14/8, OTUSA – 15/7

7. seilas

Om ikke den 6. seilasen hadde vært demoraliserende for UTUSA, skulle i hvert fall den 7. knekke selv den mest hardbakte optimist på vegne av amerikanerne. Dean Barker hadde best fart over linjen i lo for Spithill og seilte regelrett over ham. Klar ledelse ved første merke og siden kunne kiwiene konsentrere seg om å konsolidere ledelsen. Taktiker Ray Davies gjorde ingen feil og imål var ETNZ 1.06 foran etter å ha holdt halvannen knops større gjennomsnittsfart enn OTUSA.

Det er ikke lenger noen tvil om at ETNZ har den hurtigste båten på kryss. Et noe fyldigere forskip gjør det mulig å gjennomføre slagene med mindre tidstap. Det er heller ikke tvil om at ETNZ har benyttet tiden godt i månedene OTUSA ikke kunne trene på vannet etter havariet i oktober ifjor. Ingen behersker båten bedre enn kiwiene og særlig slag og jibber sitter bedre enn hos konkurrenten.

Race 7 Performance Data

Course: 5 Legs/10.14 nautical miles

Elapsed Time: ETNZ – 24:48, OTUSA – 25:54

Delta: ETNZ +1:06

Total distance sailed: ETNZ – 11.6 NM, OTUSA – 12.0 NM

Average Speed: ETNZ – 28.32 knots (32 mph), OTUSA – 27.86 knots (32 mph)

Top Speed: ETNZ – 44.73 knots (51 mph), OTUSA – 41.00 knots (47 mph)

Windspeed: Average – 16.3 knots, Peak – 17.8 knots

Number of Tacks/Jibes: ETNZ – 7/7, OTUSA – 10/8

Med seks seire mot minus en, går det mot New Zealands seier i de 34. seilasene i America's Cup. Idag er det hviledag i San Fransisco og Russell Coutts, Jimmy Spithill og teknikerne fra OTUSA vil jobbe febrilsk med å forbedre seilegenskapene for båten sin. Trolig er det allerede for sent.

America's Cup fortsetter med seilasene 8 og 9 lørdag og 10 og 11 søndag. Da kan America's Cup regattaen være avgjort. Hvis ikke fortsetter man mandag og tirsdag med seilasene 12, 13 og 14,