ETNZ 2 - OTUSA 0 (-2)

«Emirates Team New Zealand» og Dean Barker tok begge startene og la grunnlaget for 2-0 ledelse etter America's Cup finalens første dag.

Publisert Sist oppdatert

Dean Barker timet den første starten perfekt og gikk over linjen i lo de nødvendige meterne foran «Oracle Team USA» og Jimmy Spithill som forsøkte å loffe for å påføre konkurrenten straff. Dette lyktes han ikke med og tapte isteden en båtlengde slik at ved første merke, etter den viktige første sløren, var «Emirates Team New Zealand» fire sekunder foran.

Lenge jevnt og spennende

Lensen ble meget jevn og lite skilte de to båtene fartsmessig, og da Kiwiene måtte legge inn en ekstra jibb mot slutten var Oracle helt opp i hekken ved runding. «Emirates Team New Zealand» valgte en høy kurs for å hindre at «Oracle Team USA» skulle få overlap i lo, og Spithill benyttet dermed farten til å passere i le og tvinge ETNZ til å slå. Da båtene møttes senere hadde OTUSA fordelen ved styrbords halser og tvang ETNZ til å falle bak hekken. Ved de to neste møtene var OTUSA foran, før det ble ETNZs tur til å ta fordel av styrbords halser og med det gjenerobre ledelsen. Det hadde nå frisket litt på og ETNZ så ut til å ha et lite fartsoverskudd. Neste gang båtene møttes gikk ETNZ klart forenom med babords halser og benyttet anledningen til å slå rett i fleisen på den amerikanske båten.

Det avgjorde i realiteten seilasen og ETNZ passet deretter som en smed på konkurrenten på god gammeldags matchseilervis og kunne dermed bare øke forspranget til mål.

Race 1 Performance Data

Course: 5 Legs/9.71 nautical miles

Elapsed Time: ETNZ – 23:30, OTUSA – 24:06

Delta: ETNZ +:36

Total distance sailed: ETNZ – 11.7 NM, OTUSA – 11.4 NM

Average Speed: ETNZ – 30.07 knots (35 mph), OTUSA – 28.58 knots (33 mph)

Top Speed: ETNZ – 43.54 knots (50 mph), OTUSA – 42.51 knots (49 mph)

Windspeed: Average – 16 knots, Peak – 21 knots

ETNZ overlegne

I den andre seilasen var det igjen Dean Barker som dominerte. Jimmy Spithill gjore riktignok et forsøk på å obstruere starten ved en aggressiv loff 20 sekunder før skuddet, men han nådde ikke konkurrenten og dommerne avvsiste protesten fra OTUSA. Igjen var ETNZ først ved sløremerket og gjorde senere ingen feil. Avstanden bakover bare økte underveis og i mål var OTUSA hele 52 sekunder bak. Temmelig nedslående for Larry Ellisons team som måtte innse at både fart og manøvre satt bedre hos konkurrenten.

Rift i vingseilet

Riktignok seilte OTUSA med en rift i vingseilet og det ble vurdert om de skulle bruke den ene muligheten de har i regattaen ti å be om time out, men man konkluderte med at det kunne være fornuftig å vente med denne muligheten om et mer alvorlig problem oppstod.

Race 2 Performance Data

Course: 5 Legs/10.11 nautical miles

Elapsed Time: ETNZ – 22:46, OTUSA – 23:38

Delta: ETNZ +:52

Total distance sailed: ETNZ – 11.3 NM, OTUSA – 11.3 NM

Average Speed: ETNZ – 30.12 knots (35 mph), OTUSA – 28.92 knots (33 mph)

Top Speed: ETNZ – 46 knots (53 mph), OTUSA – 42.87 knots (49 mph)

Windspeed: Average – 16.6 knots, Peak – 19.5 knots

America's Cup finalene fortsetter med seilas 3 og 4 fra kl 2200 norsk tid idag og «Oracle Team USA» må forbedre startene og forsøke å ta mer fart ut av båten. Det siste kan være mulig om laget kommer i tet, men man ser igjen hvor avgjørende det er å vinne starten og lede ved første merke. Det styrer resten av seilasen.

Selv om Dean Barker imponerte med gårsdagens seiling er han den første til å erkjenne at det ennå er langt frem til seier. Men det er et oppmunrende faktum sett med new zealandske øyne at laget nå bare trenger å vinne syv seilaser for å ta pokalen med hjem. Oracle Team USA må vinne 11 seilaser for å beholde den.

Følg seilasene direkte her