Tatt av vinden

Tatt av vinden

De norske seilerne hadde forberedt seg på moderat vind, men det ble istedet mye under den første finaledagen i Laser-EM.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDET: Laser-veteranen Robert Scheidt fra Brasil leder nå EM klart. [FOTO: David Branigan/Oceansport]

– Værmeldingene sa alle som en lite til moderat pålandsvind, og slik så det også ut da vi dro ut på banen. Men så veltet det inn med vind opp mot 15 m/sek som ble stående hele dagen, forteller sportssjef Jan Steven Johannessen.

Det var ikke de norske seilerne mentalt forberedt på, for selv om de vanligvis seiler godt under slike forhold, stemte lite på den første finaledagen, der Norge har tre seilere i gullfinalen i Laser Standard, og en i damenes Radial-klasse.

Eneste klartrer

Den eneste som klatret oppover listen sammenlagt, var Asker-seileren Kristian Ruth, men en 16. og 18. plass (42 i gullfinalen) er et godt stykke under hans eget ambisjonsnivå for mesterskapet. Hans mål er minst topp 10, men egentlig en medalje, om han skal følge sin egen plan og ambisjon om å ta gull i OL i 2016. Plasseringene i gårsdagens seilas bragte ham opp til en 22. plass sammenlagt.

Best av de norske sammenlagt er fortsatt Mathias Mollatt fra Moss, som etter sin glitrende seiling tirsdag, fikk det tyngre i går med 32. og 20. plass. Det sendte ham fra 7. til 14. plass sammenlagt.

Tøffe tak

Yngstemann av de norske seilerne, Hermann Tomasgaard, fikk føle på at nivået i Laser Standard-klassen er knalltøft og skyhøyt, og i et vær der seilere med hår på brystet profiterte, kjempet han for å unngå sisteplassen i gull-feltet. Det klarte han, men en 38. og en 39. plass har plassert ham på 40. plass sammenlagt før dagens seilaser.

I kvinneklassen fikk også Marthe Enger Eide (Bærum) en baksmell og seilte seg ned til 21. plass sammenlagt i gull-feltet etter 23. og 32. plass (av 47). I jentenes sølv-felt tok Tiril Bue (KNS) en 7. og en 23. plass.

I guttenes sølvfelt ble en 10. og en 26. plass resultatet  for Henrik Begby (KNS).

– En skikkelig møkkadag, oppsummerer de norske trenerne Jan Steven Johannessen og Peer Moberg.

Suveren ener

I kvinneklassen fortsetter irlandske Annalisa Murhy å være helt utilnærmelig. Etter å ha gått ubeseiret igjennom kvalifiseringsseilasene, fortsatte hun i går med to seire til blant gull-jentene. Etter åtte seilaser kan hun nå skilte med syv tellende førsteplasser! Det kan synes som om Irland har fått frem en seiler helt utenom det vanlige.

Alison Young fra England ligger på annenplass, mens den nederlandske veteranen Marit Bouwmeester ligger på 3. plass.

En annen veteran topper guttenes liste; brasilianeren Robert Scheidt. Hans fremste motstander, svenske Jesper Stålheim, ble etter protestbehandlinger disket fra sin førsteplass i den 5. seilasen,  og en 13. plass i gårsdagens andre seilas, har sendt ham fra 1. plass til 5. plass sammenlagt.

Rutger Schaardenburg, Nederland og Tonci Stipanovic, Kroatia er nå Scheidts fremste utfordrere, men Robert Scheidt har opparbeidet seg en solid ledelse.

Lett vind i dag?

I dag er det igjen varslet lett vind, men den skal som under de innledende seilasene komme fra land.