Sterk norsk innsats i Express-SM
"Dagens Daily First vinnare! NOR 2006.Morten Aagaard,Glenn Robert Aarrestad,Sven Augland,Morten GulliksenGrattis! Foto: Expresseglarna.

Sterk norsk innsats i Express-SM

Bare en norsk båt reiste til Express SM i Nynäshamn. En sikker pallplass røyk på siste lensen i siste seilas.

Publisert Sist oppdatert

"Impuls" med Morten Aagaard som skipper og Glen Robert Aarrestad, Morten Gulliksen og Sven Augland som mannskap, reiste til SM for å lære. Seier i første seilas la grunnlaget for kamp om en topplassering.

Det er morsomt å dra på tur, og vi har skjønt at den beste måten å bli bedre på er å seile med de beste – og de fins i Sverige. Feltet i år var litt mindre enn tidligere år, men de beste teamene var på plass med få unntak, forteller Aagaard til Seilas. Her er hans beretning fra regattaene.

Ledelse etter første dag

Første seilas: 3-4 m/s. God start og vi finner et bra spor. God båtfart. Nærmer oss toppemerket og lurer på hvor de andre blir av. Er det mulig at vi er i teten? Yepp, det er vi. På lensemerket runder SWE 2003, Bjørn Østerberg, sjefen for North Sails i Sverige, rett foran. Begge vil mot venstre. Vi går høyere og holder samme fart. Vi er foran på toppmerket og holder plassen til mål. Jøss, var det så enkelt? Det er god følelse i laget og vi har seilt på oss selvtillit – 1 plass.

– Med 8. og 4. plass i de to neste seilasene leder vi SM etter første dag. Tommelen opp fra svenskene og det er helt ok å gå på brygga. Det blir snakk om det som skjer i Norge – man har lagt merke til boosten i Expressklassen. Svenskene er nysjerrige.

Trøbbel på siste lens

Dag to og tre går litt opp og ned for laget fra Bundefjorden. Det er lite som skille i toppen, og foran siste seilas er "Impuls" med i kampen om sølvet. Aagaar forteller.

– Vi får en knallstart ved båten og seiler fort på høyre siden. Venstresiden var favorisert. En god lens på høyresiden retter opp en del. På resultatlisten fighter vi med SWE 2002. Vi skal holde han bak oss, så vi følger med. De går langt høyre. Vi tar støtte slag mot midten og ser at vi går et godt spor. Vi velger venstre siden på lensen, samme som 2002. Vi seiler fortere enn alle, men kommer ikke forbi SWE 272 som ligger utenfor til lo og for styrbord. Vi går inn mot midten, men blir vi dekket av flere båter, så vi jibber tilbake for å komme ut igjen. Der kommer SWE 305 for styrbord, og vi må jibbe innover igjen. Vi blir låst inne og taper fart og båter. SWE 305 som lå bak oss 200 m før mål ender som 8 og vi som 13 – der røyk 3 plassen!

Det endte altså med 6. plass 5 poeng bak bronsen.

Se resultatlisten her

Fremgang i det norske expressmiljøet

Vår ambisjon var topp 10. vi er godt fornøyd med plasseringen, men enda viktigere er at vi har hatt det gøy og seilt mye bra. Vi har nok en gang fått bekreftet at det er vanvittig mye å hente på å seile i Sverige. 

Tidligere har norske båter blitt rundseilt hos søta bror. Eneste unntak er "Tassen" Med Even Larsen og Bengt Falkenberg som også glapp ut av pallen siste seilas i SM i 2010. Det er stor aktivitet i den norske Expressklassen for tiden, særlig i indre oslofjord. Mange lag har satset i klassen i mange år. "Impuls" er en av disse, men de er lang fra suverene på hjemmebane. Deres innsats i Sverige er inspirerende for hele miljøet.

Neste års SM går i Marstrand 9-10 august. Det er kortere vei for norske båter, og mange ønsker nok å vise svenskene at de ikke regjerer alene i klassen lenger. NM 2014 går i Oslo, og det ryktes at minst 6 svenske båtene kommer dit.

Før det er det NM 2013 som går av stabelen i Bergen 30.8-1.9. "Impuls" må finne seg i å være blant favorittene.