Marström 32 katamaranene blir uoffisiell klasse i årets Færderseilas.
«Bluir», svensk favoritt i Færderseilasen

Færre, men interessante deltakere i Færderseilasen

Man må langt tilbake i tid for å finne et lavere antall båter i Færderseilasen, men av de 726 påmeldte er det mange interessante båter som åpner for spennende dueller. Vi skal vurdere favorittene i enkelte av klassene.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Anne og Arild Heldal, favoritter i shorthandedklassen.

Marström 32 katamaranene en nyhet til årets seilas. Her stiller fire svenske lag med Klabbe Nyløf, Niclas Dackhammar, Matthias Rahm og Fredrik Lööf som skippere. Disse starter riktignok ti minutter før de øvrige klassene og utenom det offisielle programmet. De seiler et løp tur/retur Drøbak eller Filtvet, avhengng av vindforholdene, og for dem som får være ombord blir nok den største opplevelsen å seile gjennom den møtende armada av Færderseilere på vei ut fjorden.

Den offisielle Færderseilasen starter som vanlig kl 1200 med de klassiske trebåtene som skal seile den korteste banen rundt Mefjorboen. Her tror vi det skal bli vanskelig å slå meterbåtene og 8 meterne «Lydia» med Bengt Danielsen og «Wanda», Magne Brekke samt 12 meteren «Vema»med Eric Svenkerund er våre favoritter. «Carmen», vinneren av den første Færderseilasen i 1947 og en lettværsracer av de skjeldne, er outsider.

Allerede i den andre starten for R45 møter vi noen av Færderseilasens hotteste båter. Fjorårsvinner «Wolfpack» er backet av et profft opplegg og blir i den lette vinden storfavoritt også i år. Otto Backes nye Xp50 blir et interessant bekjentskap og ellers ser vi frem til duellen mellom to Pogo 40 fotere, Class40 båten «Black Pearl» med Sverre Ellingsen og den Class40 modifiserte 12.50 «Lupi» med Bjørn Børresen, nettop hjemseilt fra Karibia. I denne klassen deltar et kobbel X-41, Landmark 43 og Aasmund Drolsums farlige King 40 «Magic».

Shorthandedklassen teller i år 23 deltakere og starter for første gang fra Aker Brygge. Båtene seiler det samme løpet som R45, rundt Tristein med målgang i Horten. Anne og Arild Heldal vant suverent ifjor og er favoritter igjen i år, men i del lette været kan alt skje og det er grunn til også å se opp for «Jokerman», Per Ottar Skaarets raske X-50 og Ole Martin Vordahl som sammen med makker Johan Frost skal seile i den superraske Cookson 50 «Camilla». Også duoen Rune Aasberg og Simen Løvgren i Class40 «Solo» blir å regne med når resultatlisten skal gjøres opp,

Formula 18 klassen har som vanlig sitt eget løp og her setter vi pengene på Pollen og Kirkebøen, men Kristian Ask og Tim Sandberg kan gi hard konkurranse.

R40 er en annen klasse med mange spennende båter. Her har vi en svenske i det ypperste favorittsjiktet, med Peter Gustafssons J/111 «Blur». Her stiller også en norsk J/111, Jørgen G. Hejes nye «Dacapo», men å tro at han skal hevde seg mot den veltrimmede og godt forberedte svensken er kanskje i overkant optimistisk. Derimot har vi stor tro på Erling B. Skalleruds First 40.7 «Fortitude» og Ludvig Daaes Bavaria 42 Match «Ille Moro»

I NOR Rating klasse 4 møtes Fastnetvinneren fra 1973, «Saga» og den første norske deltakeren i Whitbread Round the World Race i 1981/82, «Berge Viking». Begge er røde, 57 fot og tegnet av Sparkman & Stephens. «Saga» med 90 år gamle Erling Lorentzen som skipper er vår favoritt av disse, men i kampen om klasseseieren er det mange båter som kan gjøre dem rangen stridig, blant dem anser vi «Pixeline», Henning Hansen som den sterkeste kandidaten.

IF klassen holder koken og stiller med 23 båter på startlinjen. Av disse holder vi «Ifnot» Terje Johannesen og de tre beste båtene fra fjorårets seilas, «Campione», Nils Jarem, «Sol» Jan Christian Jørgensen og  «Kalebass», Jan Kolbjørnsen som favoritter.

11 Meterne stiller ikke egen klass i år og deltar i NOR rating klasse 3 med hele 45 båter. Her tror vi på «Snehvit» Arild Berg, med Erlend Munkeby og «Air Force One» som favoritt blant 11 meterne.

Med starttid kl 1320 rekker Kong Harald å avslutte statsråd før han går ombord i «Sira» som i år starter i i NOR Rating 2. Det betyr runding Tristeingrunnen, mens båten ifjor seilte rundt Hollænderboen. Kongen imponerte stor i fjorårets seilas og seilte seg opp gjennom feltet under vindforhold man ikke trodde ville favorisere den tunge meterbåten. Nå er det igjen spådd lett vind og det blir spennende å se om «Sira» fra 1938 klarer å følge opp fjorårssuksessen. Han får blant annet konkurranse fra en annen 8-meter, «Carron» med Morten Tenvig til rors.

Flere favoritter presenteres torsdag.