Fryktet ulykke: Loïck Peyron

Simpsons lagkamerat fryktet ulykke

Loïck Peyron fikk rett. Han uttaler i intervjuet som presenteres i Seilas 5, at de 72 fots trimaranene som benyttes i America’s Cup kan være livsfarlige.

Publisert Sist oppdatert

Etter ulykken 9. mai der Peyrons lagkamerat på Artemis Racing, Andrew «Bart» Simpson omkom etter kullseiling har også fått andre eksperter til å hevde at dette var en ulykke som var dømt til å inntreffe. Også Oracle Team USA mistet en båt i november ifjor da den første av deres AC72 totalhavarerte etter kullseiling. To av de fire lagene i America’s Cup har nå mistet båter under trening, og det snakkes åpent om at når finaleseilasene starter 7. september kan det være at ingen har båter igjen å seile med. Dette fordi den maksimale vindstyrken under AC reglene er satt til 28 knop under Louis Vuitton Cup of 33 knop under selve America’s Cup finalen. Da ulykken som kostet Simpson livet fant sted blåste det så vidt over 20 knop. Og det var under trening. Man kan bare tenke seg hva som kan komme til å skje når disse båtene er i full kappseilings modus der de presses til yttergrensene av hva de kan tåle

Den britiske Starbåtseileren med to OL medaljer, gull i 2008 og sølv i 2012, ble sittende fast under båten i 10-15 minutter og var bevisstløs da han ble frigjort. Da hadde andre i besetningen dykket ned til ham med surstoff i miniflasker, hver tilstrekkelig til ti innåndinger, i håp om at det ville holde til redningsmannskap var på plass. Simpson ble da tatt i land og fraktet til St. Francis Yacht Club. CPR ble gjennomført, men han ble etter kort tid erklært død. Alle de andre ble reddet. Simpsons makker i Starbåten, Iain Percy, er sportssjef for Artemis Racing og var hans beste venn de siste 20 år.

En større undersøkelse vil nå bli igangsatt av US Coastguard og andre offisielle organer fra byen og delstaten, samt fra America’s Cup organisasjonen og Artemis teamet, for å kartlegge årsaken til den tragiske ulykken. Allerede er mange kvalifiserte observatører ute med krasse kommentarer til båtvalget for de 34. seilasene om America’s Cup.

Artemis Racing som fikk sin båt nummer to levert til basen ved Alameda 7. mai, har tidligere uttalt at seilingen i den nye båten skal starte i juni. Det er ennå for tidlig å si noe om hvorvidt denne ulykken vil påvirke lagets videre program.