Fem J-båter på St. Barths

Aksel Magdahl navigerer når J-båtene for første gang siden 1930 årene er samlet i en regatta.

Publisert Sist oppdatert

Aksel Magdahl er med på å skrive seilerhistorie når sammen med VOR skipper Bouwe Bekkiing er med  i St. Barths Bucket Regatta som starter idag til og varer til 31. mars. Regattaen som kalles for den viktigste superyacht regattaen i verden er den 18. i rekken og den 27. som man konkurrerer om The Bucket som for første gang ble satt opp på Nantucket Island  i 1986. Idag seiles det om den berømte bøtta både på St. Barths og i Newport, R.I.

Det er første gang siden midten av 1930 årene da J-Class hadde sin glanstid og seilte om America's Cup at hele fem båter stiller på samme startlinje. Magdahl er navigatør og Bekking sailing master og taktiker på den ene av dem, «Lionheart» fra 2011.

De 130’+ (40 meter) båtene – «Hanuman», «Lionheart», «Rainbow»,« Ranger» og «Velsheda» møtes for første gang sammen i en karibisk regatta. Av disse er det bare «Velsheda» som er en original J, de andre er replicabåter, bygget etter samme regel, men i løpet av det siste tiåret.

Det er heller ingen amatørregatta det her er snak om. 2/3 av besetningene kommer fra America's Cup, Volvo Ocean Race eller andre profesjonelle lag. «Rainbow’s» co-rormann Mark Neeleman har representert Nederland fem ganger i OL, i Finnjolle og Star , mens «Hanuman» er bemannet av det som kalles Newport-mafiaen, ledet av North Sails boss og Volvo Ocean Race skipper Ken Read som har 40 nasjonale og internasjonale titler i seiling.

J Class, som starter regattaen idag med en kryss-lens bane, vil seile under J Class Association handicap (the J Class Rule), der korrigert tid regnes ut etter målgang. Ettersom båtene ikke er 100 prosent like må det en respittregel til for å kalkurere en mest mulig rettferdig resultatliste.