Meteorolog Nils Melsom Kristensen er rådgiver for Kristin
Kristin Songe-Møller krysser Atlanterhavet i en 32-fots regattabåt.

Må finne frem tryseilet

Kristin Songe-Møller er sjøsyk og sliten. På torsdag blir det mye verre, forteller meteorolog.

Publisert Sist oppdatert

Det er rimelig tøft her. Guster 45 knop, rom bidevind. Seiler nå med stormfokk og et rev i storseilet. Solenten (genua) tålte ikke revingen, så skjøtehjørnet er nesten revet av. Jobber med løsninger på det. Det er grov sjo, med tilhørende sjøsyke, rapporterte Kristin Songe-Møller i går kveld. I dag er det litt lettere, men kun for en kort stund. Et kraftig lavtrykk er på vei inn fra vest.

Røft vær i vente

Meteorolog Nils Melsom Kristensen er rådgiver for Kristin og følger med på været som er i vente.

– Det vi diskuterte før start var å prøve seg på en veldig østlig/sørlig rute. Planen var å rute mot et punkt 100 nautiske mil vest for Madeira, men med opsjon for å seile så langt øst som Tenerife. Ønsket var å prøve å snike seg øst og syd for lavtrykket. Etter som tiden har gått, så har lavtrykket flyttet seg lenger sydover i prognosene, slik at gaten mellom Portugal og lavtrykket blir stadig smalere og smalere. Det virker ganske opplagt nå at de fleste båtene vil passere veldig nært Finistere, og man må jobbe seg nedover kysten av Portugal. Den gode nyheten er at området med vind over 40 knop er mindre enn de worst case scenarioene vi så på før start. Det vil være en 12-18 timers periode som vil være ganske kjip med survival-forhold fra Finistere og sydover på torsdag, forteller Kristensen til Seilas.

– Det er en opsjon å slå og gå vestover gjennom lavtrykket, og komme ut i den mer nordvestlige vinden på vestsiden, men da må man passere gjennom senter av lavtrykket, noe som kan innebære enten 50 knop eller vindstille, litt avhengig av hvor man treffer.

Lys i tunellen

– Jeg tipper flere kan komme til å finne fra tryseil, og legge seg på været noen timer på torsdag... Om Kristin kommer helskinnet gjennom været, så vil dette østlige rutevalget sette henne fint opp for å seile i passatvindene over til Karibien, forteller Meteorologen.

Kristin Songe-Møller ligger på 13. Plass av 15 startende båter. En båt har brutt. Den norske jenta ligger 28 nm bak første båt, og har kun 5 nm til 12. Plassen. Det er svært tett i tett, og kun 5 nm skiller de åtte første båtene. Erwan Tabarly, nevøen av seillegenden Eric Tabarly leder for øyeblikket.

UTFORDRING: Kraftig lavtrykk gir heftig motvind på torsdag for deltagerne.