POPULÆR: Viper 640 er en populær klasse i Bacardi Miami Sailing Week. [Foto: Bacardi Miami Sailing Week]
HOLDER KOKEN: Star.klassen holder koken i Miami. [Foto: Bacardi Miami Sailing Week]

De gamle er eldst og flest

62 Star-båter på startlinjen viser at det fortsatt er liv i den 102 år gamle klassen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Med 62 båter på startlinjen vises det at det fortsatt er liv i Star-klassen i USA. [Foto: Bacardi Miami Sailing Week]

En av seilerverdenens, i alle fall en av USAs store klassikere, starter i dag.  Bacardi Miami Sailing Week arrangeres i år for 86. gang, og regattaen arrangeres for mindre kjølbåter. Foruten Star-klassen er Melges 20, Melges 24, J/70 og Viper 640 representert.

Og i  Bacardi Miami Sailing Week er de gamle eldst – og flest. 62 båter stiller til start i dag, men en liten forskjell er det i forhold til i fjor – selv om de ikke var noen flere: OL-stjernene er borte. Nå preges feltet av gamle stjerner og lokale seilere.

Norske seilere har deltatt

Blant dem som stilte til start i 2012, var nordmennene Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen, som seilte inn til 8. plass. De har også vært med tidligere hvor de også har kjempet helt i toppen av feltet.

Debut for J/70

J/70 debuterer som klasse i Bacardi Miami Sailing Week ogs stiller med imponerende 20 båter. Klassen tar over for J/80, som bare klarte å mønstre ni båter i 2012.

Nest største klasse er Melges 20 med 51 båter, mens det i storesøster-klassen er 19.

Populær klasse

Klassen som kan vise til størst prosentvise økning av de eksisterende, er Viper 640. Det er en åpen lettplanende kjølbåt som seiles av to eller tre personer. Den er som navnet sier 6,4 m lang, er trailbare 2,49 m bred og veier med kjøl og det hele kun 340 kilo. 123 av disse kiloene ligger i kjølen.

På klassens nettside påståes det at Viper 640 planer tidligere enn hva for eksempel SB3, Opne 5,79 og Melges 24 gjør. På bidevind er seilarealet 23,4 kvm, mens man på unnavind plusser på med en gennaker på baugspryd som er 39,5 kvm stor. 25 Viper 640 er med i Bacardi Miami Sailing Week.

Star-klassen starter i dag, de øvrige klassene begynner ikke sine seilaser før på torsdag denne uken. De eldste har fortsatt sine fortrinn…