Stang ut for «Santa»

Marginene var ikke på «Santa»s side i Key West igår, men det er likevel mye å glede seg over, sier Claus Landmark

Publisert Sist oppdatert

Her er Claus Landmarks rapport fra Key West Race Week:

Solen skinner og det er ca 25 grader fra morgen til kveld, - og vinden er perfekt. Litt mindre i dag enn i går riktignok, men 16 til 18 knop er helt OK. Det er blå Swix-føre. Da blir det jo litt fjernt å tenke på at det akkurat nå er 10 minus hjemme i Son og isen ligger tjukk.

 

Selv om forholdene er fine er det vanskelig å seile i HPR klassen i Key West. Alle båtene er så forbasket gode, så det å komme godt ut i starten er utfordrende. Kunsten er å unngå og ha feil båter like i nærheten. I vår klasse må vi forholde oss til en håndfull båter som er litt raskere enn oss på kryssen. Da hjelper det lite å ta verdens beste start hvis man skulle ende opp med en Carkeek 40 til lo. Og av dem er det to, - pluss en Ker 40. Begger våre starter i dag var av den perfekte sorten, men etter fem minutter var vi langt nede i feltet av Farr 400 båtene på grunn av større båter. For oss er det Farr 400 vi forholder oss til og båtene går helt likt. Vi seiler one deisgn. Det er brutalt for oss som er vant til å seile turbåt på LYS.

 

Kort fortalt ble det stang ut for oss i dag. Men fortsatt er det mye å glede seg over. Av de fem Farr 400 båtene er vi to båter som slåss om seiere sammenlagt. «Chessie Racing» og «Team Santa». «Chessie Racing» er et profflag som vi blant annet kjenner igjen fra Volvo Ocean Race for noen ganger siden. De seiler bra. Faktisk litt bedre enn oss i dag. Nå har de fire poeng på oss, og det betyr at vi må slå dem i begge fredagens seilaser. Det har vi tenkt å gjøre.

 

Selv om vi i dag ikke hadde marginene på vår side i dag er det mye å glede seg over her.

 

Noe av det mest gledelige er at vår fordekksmann Andreas Myhrvold (25) har holdt fordekket rent under de vanskligste forhold. Andreas er utlånt fra NSF's NORSTEAM program som utvikler seiltalenter for storbåtseiling. Etter to sesonger på Seilforbundets Farr 40 «Ventelo», er Andreas blitt en fullbefaren og kapabel fordekksmann. Mye var nytt for Andreas da han møtte båten og Team Santa for første gang i forrige uke. Mange 25-åringer ville vel blitt litt ustø på fordekket med Jesper Bank og Michael Hesbæk lengst bak i båten. Men Andreas står fjellstøtt og løser oppgavene med høy presisjon og finesse. Vi har gjort en del feil på andre posisjoner i båten, men Andreas har faktisk klart kunststykket og unngå f... ups på fordekket til tross for at kommandoene kommer på dansk. For det er nemlig her på fordekket at de verste brølerne vanligvis skjer.

Resultater

1. USA 84001 Decision     HPR Carkeek 40     Stephen Murray     16.0   

2. USA 95 SPOOKIE     HPR Carkeek 40     Steve & Heidi Benjamin  17.0   

3. USA 400 Chessie Racing     Farr 400     George Collins  4   4  34.0   

4. NOR 411 Santa     Farr 400    Jesper Bank / Michael Hestbek  7  6    38.0

I Melges 24 klassen ligger norske «Party Girl» med Jens Wathne på 13 plass i et felt på 22 båter.