Gabart drar fra igjen

Med friskere vind i forkant øker Francois Gabart igjen forspranget til Armel Le Cléac´h. Men foran ligger det siste hinder.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha fått ledelsen kuttet ned til en tredjedel gjennom Doldrums har Francois Gabart de siste 48 timene igjen doblet forspranget til hovedutfordreren Armel Le Cléac´h. Idag kl 0500 hadde han 129 nm å gå på og han har seilt 1.7 knop raskere en konkurrenten de siste 24 timene. Alt ser med andre ord lovende ut for den 29 år gamle franskmannen, men det er stadig et hinder som må passeres før båtene etter alt å dømme vil få en frisk slør inn mot Les Sables d´Olonne om vel en uke. Båtene skal gjennom høytrykket ved Azorene som i øyeblikket ligger mot syd øst og som båtene må gjennom når de skal forbi Kanariøyene. Da vil det igjen bli komprimering i feltet og det vil bli avgjørende hvem som  kommer før ut av høytrykket og inn i den dominerende nordvestlige og til dels friske vinden som skal ta båtene det siste stykket til mål. Er Gabart først på dette tidspunkt er det bare et uhell som vil kunne ta fra ham seieren.

Gabarts norske samboer, Henriette Gill og den ti måneder gamle sønnen Hugo venter nå spent i familiens bolig sør for Brest. Vi snakket med Gill for at par dager siden. Hun turde da ikke ta sieren for gitt, men fryktet samtidig oppstyret ved målgangen i Les Sables d´Olonne. Med seier eller endog 2. plass blir livet neppe det samme for Gabart i det seilgale Frankrike. Han har fremdeles tre år igjen av sin sponsoravtale med forsikringsselskapet Macif og vil ha et fullt seilerprogram de neste årene.

Og apropos sponsorer, Le Cléac´hs sponsor Banque Popuaire vil satse mer på seiling og har kjøpt den 31.5 meter lange maxi-trimaranen «Groupama 3» som nå vil ble en del av Banque Populaires team etter at den i seks år har vært kyndig styrt av Franck Cammas og Groupama sailing team og som i hele perioden har videreutviklet båten. Når blir de Le Cléac´hs tur til å styre dette prosjektet som ganske sikkert vil kulminere i et forsøk på å slå båtens egen rekord i Jules Verne Trofeet, rekorden for båter med full besetning jorden rundt non stop.

Ranking kl 0500 idag

1 MACIF François Gabart  2352.1 nm  13.3 knop

2 Banque Populaire  Armel Le Cléac´h  +  128.8 nm 11.6 knop

3 Virbac Paprec 3 Jean-Pierre Dick + 502.9 nm 11.8 knop

4 HUGO BOSS  Alex Thomson + 739.7 nm 10.6 knop