Piratene kom sterkt på slutten og vant etappen

ABN Amro Two hadde det de fleste anså som en uslåelig ledelse, men da vinden løyet utenfor Vinga var Paul Cayards Pirater der som et skudd. Dagens store nyhet var imidlertid at neste Volvo Ocean Race går av stabelen allerede om to og et halvt år.

Publisert Sist oppdatert

The Black Pearl seilte løpet på 2d 02h 44m 06s, mens ABN AMRO TWO kun var fire minutter og 50 sekunder bak i mål. Brasil var 26 minutter 9 sekunder bak vinneren. På de neste plassene kom Brunel, Ericsson og ANB Amro One i denne rekkefølgen.

Paul Cayard og hans pirater ble møtt med ovasjoner da båten gikk over mållinjen ved Älvsjöbroen inne i Gøteborg i ettermiddag. Tusener av mennesker omkranset havnen og ennå flere var ute i båter for å møte kombattantene og stemnngen steg etterhvert som båtene nærmet seg mål.

Dermed er Volvo Ocean Race avgjort. Uansett rekkefølgen mellom de siste tre blir resultatene sammenlagt

1. ABN1

2. Pirates of the Caribbean

3. Brasil 1

4. ABN2

5. Ericsson

6. movistar

7. Brunel

Dagens store nyhet var likevel at Volvo Ocean Race blir arrangert for tredje gang om mindre enn tre år, i 2008. Hvor regattaen kommer til å starte en ennå ikke avgjort, men dette skal annonseres i løpet av kort tid. Mange spekulerer imidlertid på om starten vil gå fra Quingdao i forbindelse med de olympiske seilaser.

Det som er klart er at regattaen som fremdeles vilstrekke seg over ca 32.000 nm vil blli opprettholdt, men med nye anløp, f.eks i Midtøsten, Asia og den amerikanske vestkyst. Bourke kunne ikke love at alle kapp blir passert, men at det vil bli tilstrekkelig seiling i sydishavet til at regattaen vil bli like krevende som tidligere. De aktuelle anløp bli annonsert etter hvert som det melder seg nye lag til regattaen ettersom man vil forsøke å legge anløp til de land det er deltakere fra.

Glenn Bourke forteller at to lag allerede har bekreftet sin deltakelse i VOR 2008-09 og selv om han ikke kunne bekrefte navnene på disse er det neppe helt feil å gjette at disse er ABN Amro og Ericsson som til tross for labre resultater hevder å ha fått mye ut av regattaen. Ytterlige tp lag er ventet å bekrefte sin deltakelse i løpeet av kort tid og det spekuleres på at disse kan være movistar og et lag fra Brasil.

Den planlagte Volvo Pacific Race er avlyst ettersom den neste regattaen vil omfatte mange av de samme havnene som var planlagt i denne, men både Ericsson og ABN Amro vil beholde båtedne sine og planlegger å få dem seilt i en rekke regattaer både denne og neste sommer.

VO70 blir klassen også for den neste regattaen, men man vil foreta mindre endringer på båtens spesifikasjoner.

Både Glenn Bourke og Volvo ABs Leif Johansson og Volvo Cars Frederik Asp ga uttrykk for stor entusiasme med tanke på neste regatta og bekreftet at årets hadde vært en suksess særlig hva angår eksponering i media.