Kongens gamle seilervenn George Andreadis har en TP52 tegnet av Botin & Carkeek og får Russell Coutts med seg ombord
Dette er «Patches», båten som vant TP52 klassen i Miami nylig. Den er tegnet av Reichel/Pugh.
Pegasus52 er i likhet med Kongens «Fram XVI» tegnet av Bruce Farr

Dramatisk jomfrutur for «Fram XVI»

Kong Haralds nye regattamaskin, 52 foteren «Fram XVI» fikk en friskere overfart enn beregnet. 64 knop viste måleren på det verste på veien fra Italia til Mallorca.

Publisert Sist oppdatert

Transportmannskapet med Kjell Arne Myrann i spissen fikk seg en dramatisk start på sesongen med Kongen splitter nye Transpac 52, «Fram XVI» som nå har base på Palma de Mallorca der Kong Harald og regattamannskapet for første gang skal prøveseile båten denne helgen.

Transportetappen tidligere i uken kunne imidlertid ha endt skikkelig ille. Underveis blåste det opp til 64 knop på vindmåleren, det dobbelte av hva som var meldt. Der er intet mindre enn full storm og ikke drømmeføret for en TP52, særlig ikke for en båt som er ny og utrimmet. Takket være godt sjømannskap kom imidlertid båt og mannskap trygt frem uten særlige skader.

Nå starter Kong Harald treningen med den nye båten i en klasse som på rekordtid har samlet mange av verdens beste seilere. I USA er regelen at eieren skal stå til rors, mens det i Europa er fritt frem for proffene i alle posisjoner ombord. TP 52 seiler raskere enn en 60 foter på kryss og enn en 70 foter unna været og mannskapet på «Fram XVI» vil derfor måtte venne seg til hastigheter på nærmere 30 knop på slørene.

TP52 er bygget etter en boksregel der maximum og i mange tilfelle minimumsmålene er gitt. Også mannskapsvekten er spesifisert og det er strenge straffer for overvekt.

De viktigste regattaer for TP52 klassen i Europa foregår i Middelhavet. Derfor vil det norske seilerpublikumet måtte slå seg til ro med at det kan ta tid før Kongens nye båt blir å se i hjemlige regattaer, der Framlaget inntil videre har IMS båten «Fram XV» til å trene og konkurrere med. Det ver med denne båten Kongen ble Europamester i IMS klassen ifjor, så det er et vel forberedt lag som nå er klar til å møte verdenseliten.