En sykkel blir brukt som vinsj.
Loik Peyron viser at høy alder ikke er noen hindring.

På vei til seier

Loick Peyron har seilt Route du Rhum seks ganger. Nå kan han endelig lykkes.

Publisert Sist oppdatert

Loick Peyron hadde vel egentlig gitt opp å vinne noe av det gjeveste du kan vinne i Frankrike, Route du Rhum, soloregattaen over Atlanterhavet. Han ligger ikke bare godt an for å vinne, han kan også sette ny rekord.

Pensjonist

Loick Peyron var den store stjernen i Frankrike på slutten av 90-tallet, og har vært i toppen siden den gang. Han var også med i America’s Cup-laget Artemis. Han var skipper på «Banque Populaire V» når den satt jorda rundt rekord, og han vant forrige Barcelona Worldrace.

Men i Route dy Rhum har han aldri lykkes, selv etter seks forsøk. Denne gangen skulle han egentlig seile i Rhum-klassen i sin egen 31-fots katamaran, søsterbåten til den som vant i 1978. Men en skade i hånden stoppet Armel Le Cléac’h å seile «Banque Populaire VII», og veteranen på 59 år ble hentet inn.

Mange spurte seg om 59 åringen ikke var vel gammel til å håndtere en trimaran på 31,5 meter alene. De tok feil.

Øker ledelsen

ETA for Peyron og «Banque Populaire VII» eri mål på Guadeloupe kl 03.30 fransk tid mandag morgen, men kl 22.30 søndag kveld, lokal tid. Båten må rundt øya i Karibia fra nordsiden. Franskmannen har nå opparbeidet seg en ledelse på over 200 nm på «Spindrift» på 131 fot. Det eneste som kan stoppe Peyron er mengder av fiskegarn og fiskere som holder til rundt den franske karibiske øya.

For å slå rekorden fra 2006 på 7 døgn 17 timer, må Peyron være i mål før kl 07.19, fransk tid, og det ser det ut som skal gå.

Svært krevende

Stort er ikke nødvendigvis raskest. Det er blitt bevist i slike regattaer opp gjennom tiden. Mange hadde Coville som favoritt, mens andre hadde Yann Guichard i «Spindrift» på 40 meter som favoritt. Disse båtene kan seiles svært raskt, men de må også seiles trygt. Peyron har vært tøffere enn Yann Guichard, men har seilt uten uhell og skader. For å klare det kreves det mye erfaring. Vinner Peyron, så viser resultatene at erfaring er viktigere enn mot og muskelkraft.