Team Brunel klager over forurensning.

Forurensning på havet

Bouwe Bekking rapporterer om alarmerende mengder plastavfall i havet.

Publisert Sist oppdatert

Plastposer og annet plastavfall kan dersom det henger seg fast i kjøl eller ror, ødelegge mye for seilerne. Bouwe Bekking synes dette er skremmende. Hans «Brunel» ligger for øyeblikket på 2. plass, både på etappen og sammenlagt, 29.6 nm bak ledende «Dongfeng», og 3.4 nm foran tredjemann «Abu Dhabi».

I bloggen sin skriver Bekking at søppelet er et alvorlig hinder for båtene.

– Det var så nye plast i vannet at jeg startet tellingen av objekter i flere intervaller á ti minutter, spredt over fire timer. Resultatet var skremmende. Jeg regnet ut at vi i gjennomsnitt passerte en gjenstand, stor eller liten, hvert 37. sekund. Jeg er ingen viteskapsmann eller en researcher, men den totale vekten av avfallet som flyter rundt i denne delen av verden må være enorm.

Seilerne er ventet til målgang i Sanya 25.-26. januar, men må først passere det beryktede Malaccastredet på 550 nm som skiller Sumatra og Malaysia, og som på det smaleste er kun 1.5 nm bredt. Her er skipstrafikken enorm og det samme er mengden av menneskeskapt avfall og svært skiftende vind gir seilerne mange utfordringer.

Sportslig byr derfor Malaccastredet på store utfordringer, og det er ingen garanti for at den som kommer først inn i det også er først ut. Etter å ha passert Sri Lanka har seilerne nå fri vind i Den bengalske bukt og båtene er ventet til innløpet til Malaccastredet i løpet av helgen.