Utviklingen har startet

America’s Cup lagene er i full gang med forberedelsene for finalen i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Utviklingen av ideer for 2017 er i gang, men ikke med de nye 62-fots katamaranene som skal brukes, men i AC45. AC45 er en en-type katamaran med vingseil som ble utviklet for en oppvarmingsserie før America’s Cup i 2013. Båtene vil også bli brukt for oppvarming, og første regatta starter 5. juni i Cagliari i Italia. 28. august starter tredje runder i Göteborg.

Med foiler

America’s Cup World Series vil så langt være på fire runder i 2015 og seks i 2016. Lagene vil seile i AC45, men disse vil denne gangen ha foiler, og fly som båtene som skal brukes i Finalen på Bermuda i 2017.

AC45x

De fleste lagene er i gang med trening, og utvikling i AC45, men disse er modifisert i større eller mindre grad, og er ikke de båtene som skal brukes i America’s Cup World Series. Svenske Artemis, forsvareren Oracle og italienske Luna Rossa har gjort store forandringer på sine AC45-båter, ikke bare satt på foiler. Hele båtens struktur er byttet ut, og cockpiten forandret. De er også utstyrt med ratt med kontrollmuligheter hvor rormannen sannsynligvis kan styre vinkelen på rorets foil. Mens de fleste lagene har en AC45 som de har modifisert, så har Luna Rossa hatt to båter, og kjøpt sin tredje. De fleste lagene vi dermed ha flere AC45-båter. En som måler inn i entype-klassen, og en eller flere for designutvikling. Både Artemis og Oracle foiler på kryss, og jibber flyvende. Farten skal være nesten like høy som på AC72 som ble brukt i finalen i 2013.

Over hele verden

Artemis trener i San Francisco hvor også Oracle holdt til, men flytter nå treningsbasen over til Bermuda. Flyttingen har blitt forsinket av en retslig tvist. Engelske Ben Ainslie Racing bygger en treningsbase i England, men har hatt laget over på Bermuda hvor de har seilt Naca 20 med foiler. Det italienske laget har sin treningsbase på Sardinia og har kommet langt. New Zealand har ligget på etterskudd med jobber nå med en foilene AC45 for å teste ut nye ideer. The franske America’s Cup laget har enda ikke funnet noen sponsor. Det franske laget har leid inn en AC45 fra Oracle. Laget har base i Lorient, Frankrike.

Film av Team Oracle under trening i San Francisco tatt opp i 4K. Vinden er kun 5-6 meter per sekund.

Artemis med Fredrik Lööf er i gang i San Fransicsco i en båt de kaller AC45 Turbo.
Team Oracle seiler nesten like fort med AC45x som AC72.