America's Cup

To lag på vei ut?

Forslaget om å redusere størrelsen på båtene i de neste AC seilasene falt ikke i  like god jord hos alle lagene. Nå kan to av dem være på vei ut.

Publisert Sist oppdatert

Fem utfordererlag er påmeldt til de neste seilasene om America's Cup: Team New Zealand, Luna Rossa (ITA), Artemis Racing (SWE), Team Ben Ainslie (GBR) og Team France. Franskmennene har vært på vei ut lenge på grunn av finansielle problemer, og nå spøker det for italienske Luna Rossa og Team New Zealand også. Pradas Patrizio Bertelli var raskt ute og protesterte mot at båtstørrelsen skulle reduseres fra 62 til 45 fot, noe som er i strid med avtalen utfordrerlagene har inngått med pokalforsverer Oracle USA og sjefen Russell Coutts.

Det er neppe kontroversielt å redusere kostnadene, men å gå ned i størrelse til en 45 foter er å undergrave hele mystikken rundt America's Cup, hevder mange som påpeker at seilingen derved mister sin publikusverdi. For Team Luna Rossa er tanken totalt uakseptabel. Laget har brent av millioner av dollar for å utvilkle 62 foteren og det mulige forsprang de derved har opparbeidet seg vil forsvinne ut av vinduet. I tillegg har man ansatt et antall seilere som nå vil bli arbeidsledige om man skulle gå ned i båtstørrelse. Prosjektleder og Prada investor Patrizio Bertelli har derfor truet med å trekke laget fra de neste AC seilasene på Bermuda i 2017 dersom denne beslutningen blir stående.

Også i New Zealand har forslaget bragt bestyrtelse. Ikke bare fordi man vil gå ned i båtstørrelse, men fordi den planlagte kvalifiseringsregattaen i Auckland kanselleres i kjølvannet av beslutningen. Dette har fått Grant Dalton og myndighetene til å reagere kraftig. Avtalen om regattaen er allerede signert og inngår som en klar forutsetning for den statlige finansieringen av Team New Zealand. - Ingen regatta i Auckland, ingen penger til laget, sier ministeren for økonomisk utvikling i New Zealand, Steven Joyce. Faren for at Team New Zealand ikke greier å stille lag i 2017 er derfor reell. (se intervju med Grant Dalton).

Siste ord er trolig ikke sagt. Intense forhandlinger pågår og en endelig avklaring rundt båtstørrelse og Aucklandregattaen er ventet å foreligge i løpet av påskeuken.