America's Cup

Dean Barker - en nøkkelspiller på et japansk lag?

Japans rikeste mann utfordrer

I løpet av uken blir det trolig bekreftet at Japan utfordrer i America's Cup.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Larry Ellison og Masayoshi Son.

Det har lenge versert rykter om en japansk ufordring i kampen om America's Cup. Allerede i 2014 skal Larry Ellison ha vært i kontakt med Japans rikeste mann, Masayoshi Son, også han med en formue basert på investeringer i internet og kommunikasjon, for å få ham med i America's Cup sirkuset. Det er hans selskap Softbank som finansierer utfordringen som er frontet av Kansai Yacht Club. Son var en av de første investorene i Yoahoo og han overtalte Steve Jobs til å gi ham agenturet på IPhones i Japan mens de enda var på prosjekteringsstadiet. Til tross for Sons overveldende rikdom var det først da pokalforsvarer Oracle lanserte den rimerigere 48 fots katamaranen, at japaneren hoppet på.

Med seg på laget får japanerne trolig New Zelandske Dean Barker som tidligere i år ble tatt bort fra skipperrollen og som takket nei til en jobb som trener for Emirates Team New Zealand. Barker som er født i 1972 og altså bare 43 år gammel har fremdeles mye å gi som aktiv seiler og det vil passe ham bra å kunne si takk for sist til sin tidligere arbeidsgiver, som han forlot ikke uten synlig bitterhet, ved å signere med et rivaliserende lag. Det er for øvrig ikke første gang Japan har rekruttert skippere fra New Zealand idet både Chris Dicksom og John Cutler har ledet japanske lag i america's Cup tidligere. 

Barkers 20 års America's Cup erfaring og kompetanse når det gjelder å seile katamaran på foiler vil utvilsomt komme det japanske laget til gode. Japanerne skal etter sigende også være tilbudt den samme designpakken fra Larry Ellisons «Oracle» som det franske teamet har fått. Det vil gjøre det lettere og raskt nå opp på et nivå som de andre deltakerne.

Med Japan på banen er det igjen fem utfordrere, selv etter at italienske Luna Rossa trakk seg; Sverige med Team Artemis, Storbritannia med Ben Ainslie Racing, Franck Cammas Team France og Emirates Team New Zealand. De to sistnevnte sliter med sponsorer idet franske Groupama som finansierer Cammas´ AC45 prosjekt gir seg der, og regjeringen i New Zealand hadde satt som betingelse for sin finansielle deltakelse i prosjektet at Auckland får sin AC kvalifiseringsregatta som det foreligger en signert avtale om, men som America's Cup ledelsen har brutt.