TO LAG: Norge har nå to sterke lag i 49er FX [Foto Franck Socha]
LASER: I Laser-klassen gikk det opp og ned, men totalt sett er det mange lyspunkter, mener Norges landslagssjef. [Foto: Franck Socha]

Opp og ned i Hyeres

Sportssjef Jan Steven Johannessen oppsummerer den norske innsatsen i verdenscupen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Helene Næss og Marie Rønningen var Norges beste seilere i Hyeres og nådde medaljefinalen i 49er FX. [Foto Franck Socha]

– Først av alt er vi veldig godt fornøyde med Helene Næss og Marie Rønningen i 49er FX. De bekreftet at de er konkurransedyktig blant de 10 beste i verden, og det at de tok seg til medaljefinalen for første gang i verdenscupen, var en virkelig opptur, sier Jan Steven Johannessen.

I verdenscupen i Hyeres fikk kun de 40 beste i verden delta, og med tanke på at tvillingene Ragna og Maia Agerup tidligere vant verdenscup-regattaen i Mellbourne i Australia tidligere i år, er Norge i ferd med å få to sterke 49er FX-lag.

I medlaljefinalen var det svært frisk vind, og der gikk det litt mye hurra-meg-rundt for paret Næss/Rønningen fra Tønsberg.

– Det ble litt mange kullseilinger, så de måtte til slutt bryte, sier Jan Steven Johannessen.

Det ga dem en 10. plass sammenlagt – noe som er en plass opp i forhold til 11. plassen på Mallorca. Agerup-søstrene endte på 28. plass.

OPP OG NED I LASER

For Laser-seilerne ble det opp- og nedturer. I enkelte seilaser glimtet Mathias Mollatt og Kristian Ruth til med topp-plasseringer og sågar en seier (Ruth), men så holdt det ikke gjennom hele serien.

– Men, sier Johannessen, – det begynner virkelig å løsne for dem. De seiler med betydelig større selvtillit enn tidligere og velger enklere løsninger ute på banen enn før. Nå taes valgene mer automatisk, mens de tidligere brukte tid på å tenke seg om. Startene og veivalget deres er blitt mye bedre, sier Johannessen.

Han tillegger den nye treneren, Anton Garrote, mye av æren for dette.

– Anton er helt fantastisk. På rekordtid er han blitt godt kjent med seilerne, og han har vært en katalystator når det gjelder å få ut potensialet deres. Mathias og Kristian har seilt fort i mange år, men nå begynner de også å skjønne spillet ute på banen slik at de virkelig får nytte av den gode farten og teknikken de har, sier Jan Steven Johannessen, som avslører stor optimisme når det gjelder de to Laser-seilerne videre fremgang.

– De begynner for alvor å melde seg på som kandidater til medaljefinalene.

Mathias endte til slutt på en 13. plass, mens Kristian ble nummer 16.

SKORTER I LITE VIND

Marthe Enger Eide, Norges eneste deltager i Laser Radial, begynte bra, men så buttet det.

– Marthe sliter fortsatt litt i lite vind og i Hyeres var det mye lite vind denne gangen. For Marthes del øker stabiliteten med økende vind, så nå må vi knekke noen koder i lett vind, sier Johannessen, som påpeker at dette er noe som gjelder mange, ja, nesten de fleste norske seilerne: De trives best fra mellomvind og oppover.

Etter å ha innledet med 9.  og 12. plass, stabiliserte Marthe Enger seg på 20-tallet – og endte på 27. plass.

SYKDOM

Hyeres-regattaen anno 2015 vil være en regatta Finnjolle-seileren Anders Pedersen vil glemme fortest mulig.

– Anders slet med sykdom under hele regattaen, og var ikke i form. Han kommer nok sterkere tilbake, sier landslagssjefen og er ikke bekymret.

Kun en seiler kom bak Anders Pedersen på resultatlisten (nr. 39).

STANG UT FOR PARALYMPIC-SEILERNE

Norges sterkeste kort i verdenscup-sammenheng de senere årene har vært Bjørnar Erikstad i 2.4 mR og Sonar-laget, og de har skjemt oss bort med flere seire og topplasseringer.

I seilasene i Hyeres ble det stang ut for begge og ingen absolutte topplasseringer på sammenlagtlisten. Erikstad, som ledet en stund, ble til slutt nummer 5. Det samme ble Sonar-laget, som består av Aleksander Wang-Hansen, Marie Solberg og Per Eugen Kristiansen.

– Men for Sonar-laget er det kun medaljeplass som gjelder, alt annet er laget og treneren, Jacob Haug,  misfornøyde med. 5. plass av 7 båter, er ikke topp, skjønt de syv som deltok er de syv aller beste lagene i verden, sier Johannessen.

I Erikstads klasse var det uhyre jevnt, og det var bare tre poeng opp til sølv-plassen.

– Rett og slett stang ut for Bjørnar, sier Johannessen om det.

SLITER I BRETT

De norske brettseilerne sliter for tiden, og når det gjelder dem, river landslagssjef Jan Steven seg i det håret han ikke har.

– Sebastian og Maria er blant de aller best trente og få seilere forbereder seg så godt til regattaer som dem, men likevel får de det ikke helt til. Også for dem handler det om å finne enklere løsninger, tror jeg, sier Johannessen med referanse til Laser-seilerne, som synes å være i ferd med å knekke den koden.

– De må finne den rette veien fra bunnmerket til toppmerket, og i brettseiling handler det ikke så mye om vindretning, men om å finne hvor på banen det er mest trykk. Ikke minst gjelder det i lite vind. Der det er trykk, kan du seile nesten dobbelt så fort som der det ikke er trykk, sier Jan Steven.

– Vi har involvert alle trenerne i å finne ut av dette og hjelpe brettseilerne, sier han.

Sebastian Wang-Hansen endte til slutt på 35. plass, mens Maria Aadland Mollestad ble nr. 32.

ENSLIG SVALE

Det siste norske laget som deltok i Hyeres, var Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen i flerskrogsklassen Nacra 17. De er ikke på landslaget, men de hadde kvalifisert seg til å delta blant de 40 beste i klassen. I Hyeres endte de på en 37. plass.

SVAKERE ENN I 2014

Seilas har sammenlignet resultatene fra Hyeres-regattaen i 2014 med resultatene i 2015, og den sammenligningen viser en prestasjonsmessig tilbakegang. De norske seilerne ser ut til å presenterer høyere opp til sitt potensiale i store felt enn i de små høykvalitetsfeltene de møtte i Hyeres i år.

Omgjøres resultatene i Hyeres til hva de i prosent utgjør i forhold til det optimale (seier og 100 prosent) presterte de norske seilerne dårligere enn i 2014 (tallet i parentes. strek betyr at de ikke deltok)

Helene Næss/Marie Rønningen - 74,4 •  (–)

Bjørnar Erikstad - 72,2 • (75,0)

Mathias Mollatt - 67,5 • (–)

Kristian Ruth - 60,0 • (82,1)

Marthe Enger Eide - 32,5 • (–)

Sonar-laget - 28,6 • (50,0)

Maria Aadland Mollestad - 20,0 • (64,4)

Sebastian Wang-Hansen - 12,5 • (84,6)

Nicholas Fadler Martinsen/Martine Steller Mortensen - 5,1 • (20.8)

Anders Pedersen - 2,5 • (64,4)

MEDEMBLIK NESTE

Neste store regatta for norske, internasjonale håp blir i Medemblik i Nederland 26. til 30. mai. Etter den regattaen vil det også bli bestemt hvilke seilere (bortsett fra 49er FX-seilerne) som får delta i prøve-OL senere i høst. Påskeregattaen på Mallorca og Medemblik teller som uttagning. For skiff-seilerne erstatter regattaen i Wymouth i England litt senere Medemblik-regattaen.

Det er spesielt i tre klasser det er kamp om plassene, og resultatene fra Mallorca er disse:

49er FX

11. Helene Næss/Marie Rønningen

26. Maja og Ragna Agerup

LASER STANDARD

4. Mathias Mollatt

27. Kristian Ruth

38. Hermann Tomasgaard

56. Henrik begby

LASER RADIAL

20. Marthe Enger Eide

26. Tiril Bue

31. Line Flem Høst

57. Celine Terese Herud

90. Caroline Rosmo