Sandefjord er vertsskap

Klart for første, offisielle NM i modellseiling

Klart for første, offisielle NM i modellseiling

Denne helgen finner det første NSF-offisielle norgesmesterskapet i modellseiling sted i Sandefjord. 29 seilere med hver sin fjernkontroll står klare til dyst.

Publisert Sist oppdatert

– Med 29 båter på fjorden blir vi faktisk også et av de største NMene i år, sier Ole Peder Bjørsom i Norsk IOM Klubb.

Mesterskapet vil foregå med utgangspunkt i Sandefjord Seilforenings anlegg på Granholmen, og varsel om friske forhold skremmer ikke modellseilerne.

– Vi har tre rigger til båtene, og vi seiler unasett vær. Den største riggen tåler vind opp til 6–7 m/sek. Rigg to tåler 13–14 m/sek. Den minste riggen kan vi seile med uansett vær. Jeg tror 35 m/sek er det meste vi har seilt i, forteller Bjørsom.

De 29 båtene seiler i to heat, for det er antall radiokanaler og ikke plassen på sjøen som begrenser hvor mange båter det skal være på startlinjen.

FAVORITT. Torvald Klem fra NMS er mesterskapets soleklare favoritt.

– Han er en av de 10 beste i verden og er nærmest uslåelig her hjemme, sier Bjørsom som nevner fire utfordrere han mener har størst sjanser til å kunne hindre Klem i å bli modellseilingens første offisielle norgesmester: Gunnar Karlsen og Morten Tønnesen fra NMS, Dafinn Bakke fra Brevik og Thomas Vestli fra arrangørforeningen Sandefjord.

SLÅSS FOR AKSEPT. Bjørsom er svært glad for at modellseilerne nå er tatt inn i Norges Seilforbunds varme og at NM-medaljer skal deles ut.

– Ja, vi sliter litt med å få aksept rundt om i seilforeningene, så dette NMet er et riktig steg på veien. Seilforeningene oppfatter ikke modellseiling som «ordentlig» seiling, men det er det jo. Få seilere slår for eksempel modellseilerne når det gjelder kunnskaper om kappseilingsreglene, og det blir etter hvert flere og flere storbåt-seilere som begynner med modellseiling for å holde kunnskapene og «form» vedlike, sier Ole Peder Bjørsom.

– Det er gjerne slik i mange regattaer at det er de som står på land og ser på som vet best – i alle fall tror de vet best, så i modellseiling må de virkelig vise at de vet best, slutter Bjørsom.