Hovde Vestfjordseilasen

Seiler mot rekord for Vestfjordseilasen

Seiler mot rekord for Vestfjordseilasen

Ett hundre båter er to dager før start forhåndspåmeldt til den 27. Vestfjordseilasen som i år har fått ny sponsor og nytt navn; Hovde Vestfjordseilasen. – Alt er klappet og klart for Nord-Norges triveligste seilsporthelg, lover regattasjef Olav Taraldsen.

Publisert Sist oppdatert

Den tradisjonsrike seilasen går mellom Nordskott i Steigen og Kabelvåg i Lofoten, en distanse på omtrent 25 nautiske mil. Arrangør har i alle år vært Bodø Seilforening. Mens LYS-klassene gjør en sving rundt noen holmer i startområdet, seiler turklassene rett over fjorden.

Meteorologen lover finfine forhold med nordøstlig frisk bris og blank sol regattadagen lørdag. Ulempen er at den samme vinden har en tendens til å skape tumulter blant båtene i havneområdet på Nordskott natten forut.

NY REKORD? – Jeg forventer at totalt antall båter vil bli som i fjor – mellom 110 og 120. Kommer det flere enn 112 båter, betyr det rekorddeltagelse og det vil vi være kjempestolte over. Men jeg vil be etternølere om å melde seg på via nettet www.bodoseilforening.no før klokka 24 i kveld (torsdag). De som venter til etter dette klokkeslettet må gjøre det ved oppmøte i Nordskott og de må finne seg i å stille i egen B-klasse med redusert status og premiering. Vi har rett og slett ikke kapasitet til å håndtere noe større antall påmeldinger på Nordskott. Men startkontingent som ikke er betalt til nå, må gjøres opp kontant på Nordskott i forbindelse med registering, kommanderer Olav Taraldsen, som ved siden av å være i regattakomiteen også er leder av Bodø Seilforening.

Blant de vel hundre båtene som til nå har meldt seg på, trailes det oppover en 11-meter fra Østlandet. Samtidig kommer det nedover fra Alta en båt som benytter Vestfjordseilasen som et lite avbrekk den første uken av en treårig jordomseiling. Dette forteller litt om Vestfjordseilasens status som både koseseilas og hardcore regatta. 34 båter er påmeldt i tre like store LYS-klasser, mens vel 60 båter stiller i turklassene.

I tillegg er det påmeldt en del tradisjonsbåter som seiler (og ror dersom vindstille) i egne klasser.

HAVRETTSBORD OG KVALKJØTT. – Forferdelig mye arbeid, men du verden som vi gleder oss til å møte alle seilerne, hilser Olav Taraldsen på kaia i Bodø før avgang til Nordskott. I Nordskott steller innbyggerforeningen fredag kveld i stand verdens beste havrettsbord, også det tradisjonen tro.

Og i Kabelvåg på den andre siden av fjorden venter pubvert Jan Åge Johansen på Præstengbrygga med mengder av kvalbiff.

– I fjor serverte jeg kvalkjøtt til klokka halv seks på morgenen. Vi holder grillen åpen så lenge det er folk, forsikrer han. I år blir det også filmfremvisning på brygga klokka 19 med nylaget videofilm fra regattaens start til mål. Og på Torget i Kabelvåg vil det tradisjonen tro være martnad med teltsalg og allsang; jeg kan garantere at ingen køyer denne kvelden uten å nynne Dag Kajanders «Martna’n i Kabelvåg», sier den alltid like glade Præsteng-sjefen som har med seg hele Kabelvåg i mottagelsen av årets seilas.