8mR VM 2008

Yquem leder VM på Hankø, Kongen nummer to av de klassiske båtene

Yquem leder VM på Hankø, Kongen nummer to av de klassiske båtene

Den sveitsiske båten "Yquem II" leder verdensmesterskapet for 8mR-klassen på Hankø etter første dag. Kong Harald og resten av mannskapet i "Sira" ligger nest best av de klassiske båtene og på en sjetteplass totalt etter spennende kniving med den finske båten "Silja".

Publisert Sist oppdatert

Farvannet utenfor Hankø hadde i dag østlig frisk bris og dette er ganske uvanlig for et område der somrene er preget av solgangsbris fra sørvest. Østlig vind betyr relativt lite bølger, noe som passer disse båtene godt. Utfallet for dagens to seilaser ble identisk for de fire første plassene: sveitsiske Yquem II vant, britiske Lafayette ble nummer to, sveitsiske Aluette nummer tre og kanadiske Gefion nummer fire. Alle disse båtene er såkalt "moderne", altså bygget de siste 25 år, og vil helt sikkert være båtene som dominerer resultatlistene totalt sett. Men det konkurreres også om flere andre pokaler, blant annet "Sira Cup" og "Neptune Trophy", der det er strenge regler for hvor nye og teknisk avanserte båtene får være.

I kampen om "Sira Cup" ser det ut til å stå mellom Kong Harald og mannskap i - nettopp - Sira, og den finske båten "Silja" som styres av Nathalie Ahlström. Sira og Silja seilte utrolig jevnt og tett gjennom hele første seilasen, men Kongen og hans menn trakk det lengste strået, kom i mål som fjerde båt, og ble først av de klassiske båtene. Silja kom inn like etter. I dagens andre seilas startet Silja i høyre ende av startlinjen, mens Sira startet til venstre. Silja fikk fri vind og seilte fantastisk fort en periode, mens Sira ble forstyrret av en del andre båter. Sira klarte aldri å ta inn hele forspranget, og i tillegg kom det en annen moderne båt mellom Silja og Sira i mål. Resultatet ble to flere poeng til Sira, og dermed ligger Silja ett poeng foran etter dagens seilaser. I VM totalt ligger Silja som nummer 5 og Sira som nummer 6.

- Vi er fornøyde vi, og synes vi har bra fart i båten. Men vi hadde en fryktelig dårlig start i den andre seilasen, vi er vant til å kunne ta en jibb med båten uten å miste for mye fart, men det går ikke med en 8-meter, uttalte Siras taktiker Einar Koefoed etter mandagens seilaser.

Kongen og hans menn har heldigvis ikke hatt problemer med båt eller utstyr så langt, men det har en del av deres konkurrenter. I dag brakk en spinnakerbom og en storseilbom, i tillegg til at en engelsk båt brakk masten under søndagens prøveseilas. Søndag havnet også en finsk seiler hos tannlegevakten med noen utslåtte tenner etter et uhell med en av vinsjene om bord i båten.

Komplette resultater: http://www.kns.no/Engelsk/Race/8mR_World_Championship/Results/