VM Europajolle

Kristian Skarseth tok hjem sølvet

Kristian Skarseth tok hjem sølvet

Kristian Skarseth har tatt sølvmedalje i E-jolle-VM. Etter spennende avslutningseilaser ble det klart at Asker-seileren kunne ta med seg medaljen hjem. Marte Enger Eide fra BærumSeilforening endte på en sterk femteplass.

Publisert Sist oppdatert

Fra lagleder Frode Johansen har seilmagasinet.no mottatt følgende rapport:

 

Lørdagens seilaser ble fryktelig spennende! 

I herreklassen sto VM mellom finnen Teemu Rantanen (tidl. europamester) og Kristian Skarseth. I dameklassen var medaljene forbeholdt Svenske Josefin Olsson og danskene Anne Marie Rindom  og Anette Viborg Andersen. Disse tre seilerne har vært i en klasse for seg gjennom hele mesterskapet.  Det var imidlertid hard kamp om plassene bak pallen. Marte Enger Eide var på 6 før siste dag og hadde mulighet til å avansere.

 

De typiske vindforholdene på Algarvekysten har under VM vært frisk nordavind (fralandsvind) hver morgen, som har stått til alt mellom 1200 og 1400. Deretter har sjøbrisen kommet inn fra sør. Erfaringene arrangøren hadde gjort seg fra Open Week som ble arrangert i dagene før VM gjorde at man flyttet starttidspunktet fra opprinnelig kl. 1100 til kl. 1430. Vi har dermed fått seilt 2 race hver dag, på forholdsvis stabil pålandsvind.

 

Siste dagen skulle det seiles 2 race, med start kl 1300 og ingen start etter kl 1500. Dette kunne bli spennende fordi vi var usikre på om fralandsvinden ville dø ut under seilasen og snu til pålandsvind som alle foregående dager. Eller ville vi få vind som meteorologene meldte; nord nordvest 5-6 m/s?  Kl. 1130, når seileren gikk på banen, blåste det temmelig frisk nordavind ca 8-10 m/s og vi begynte å ane at denne ville holde.  Kristian ønsket seg mye vind da han følte han hadde et lite overtak på finnen når det blåste over 7 m/s.

 

1 seilas startet i skiftende fralandsvind 5-7 m/s. Det var dreininger og trykkforskjeller som var både store og vanskelig å forutse. Jentene var først i gang.  Første båt på kryssmerke var Josefin og Marte fulgte på en fin sjetteplass mens de andre norske jentene lå litt lenger bak enn vi ønsket. I mål ble Josefin nr 1, Marte nummer seks og Lise Christophersen neste norske jente helt nede på 36 plass.

 

Så kom gutta og vi fikk se vår Kristian som kom sterkt opp fra styrbord banehalvdel og rundet på 2 plass. Rett bak kom Lars M Johansen på 4 plass og Håkon Vestby og Martin H Molden fulgte på og vi hadde 4 norske blant de 11 første.  Finnen var 16, så dette var som bestilt! Nå var plutselig Kristian foran med 2 poeng! Men det var variable forhold og ingenting var avgjort. Det fikk vi virkelig erfare for i mål kom Danske Pascal Timshel foran 1 portugiser 3 spanjoler og 2 franskmenn, deretter fulgte Kristian, Inge og Håkon, mens finnen gikk i mål som 19 rett før Lars. Dermed ledet finnen på Kristian med 3 poeng.    

 

Siste seilas.

Damene startet først, Marte igjen i teten blant jentene og rundet toppmerket som 8. Nå fulgte Maren Claussen på en 13. og de øvrige norske jentene var alle blant de 30. Stemningen var på topp i den norske leieren!  Marte beholdt sin åttende plass i mål, Maren ble 14, Randi Forså ble 24 og Lise 42. Med dette sikret Marte seg 5 plass sammenlagt!

 

Deretter startet gutta. Vi så fra land at feltet hadde en kjempefordel på babord side. Vi finkjemmet feltet med jaktkikkerten til Larsen og stemmingen sank til bunns! Lengst ute på styrbord lå Kristian, Lars, Håkon og Lars Jørgen. Og finnen lå på babord!  Vi håpte i det lengste, men finnen seilte godt, og de norske klarte ikke å seile seg nevneverdig oppover. Eneste trøsten var at danske Pascal, som truet Kristians sølv, også valgte styrbord banehalvdel. Han rundet rett bak Lars på 57 plass! Da var saken klar og Kristian unnlot å gå i mål i siste race da det likevel måtte bli hans strykplassering. Vinden løyet ytterligere og jentene som lå foran på banen ble tatt igjen av herrefeltet. Arrangøren fikk en stri tørn med målgangen da både gutter og jenter gikk i mål samtidig.

Vi følte nok at dette var litt stang ut for Kristian for ikke mer enn et par minutter etter at babordfeltet hadde rundet kryssmerket slo vinden igjen over på styrbord. Hadde dette skiftet kommet 5 minutter før, så hadde alt vært snudd!

Alt i alt er vi svært fornøyd med den norske innsatsen. Laget som helhet gjorde det bedre enn i fjor og de har representert Norge på et utmerket måte i Portugal.

All ære til den finske verdensmesteren som har hatt en veldig jevn serie og vi må si at det var en fortjent seier.