VM starter onsdag 30. juli

Drømmeforhold venter rekordstort Zoom8-felt

Drømmeforhold venter rekordstort Zoom8-felt

Med over 170 seiler på startlinjen er verdensmesterskapet i Zoom8, som starter i regi av Tønsberg Seilforening i morgen, et av de største internasjonale jollemesterskapene som har vært her til lands. Og deltagerne kan glede seg: prognosene for de nærmeste dagene lyder på solgangsbris fra sør. = Drømmeforhold.

Publisert Sist oppdatert

Akkurat drømmeforhold får seilerne neppe i dag når de kl 15 drar utpå for å seile «practice race» for å få en første føling med banen. Sjøen ligger for øyeblikket blikk, og prognosene fra yr.no lyder på ytterst beskjedne 1,2 m/sek fra sørøst.

– Vi har imidlertid hatt flotte forhold her i dagene som har vært og det har gledet seilerne, og Fjærholmen har fått vist seg fra sin aller beste side, forteller regattasjef Anders Kristian Andersen til SEILmagasinet.

100 FRIVILLIGE. For egentlig startet arrangementet allerede søndag. Da ankom de første seilerne, og Tønsberg Seilforenings arrangørstab som består av nærmere 100 frivillige, hadde begynt å bemanne postene sine. Og det er nettopp alt det som har med innkvartering, bespisning og klubbdrift som er mest ressurskrevende, ifølge regattasjefen.

Med over 170 seilere kommer det enda flere mennesker. De unge håpene har med seg foreldre og trenere, og med dem kommer det RIB’er; små og store RIB’er – omtrent like mange som det er seilere.

– Ja, det er trangt om plassen her nå, sier presseansvarlige Torhild Holte, som ved siden av den jobben også tar sine vakter i kiosken.

– Juryen har gitt oss føringer på at RIBene skal holdes unna regattabanen under seilasene, påpeker regattasjef Andersen.

ALLE PÅ ÉN BANE. De 173-174 seilerne, det er det Andersen regner med at de vil ende opp med, skal alle seile på en bane, men de fordeles på to starter; en for guttene og en for jentene. 98 gutter og 79 jenter er den foreløpige fordelingen. Seilasene foregår på en trapesbane, men de to klassene skilles ved å seile en indre og en ytre loop.

1. seilas starter ondag 30. juli kl 1000, og mesterskapet avsluttes lørdag 2. august. Da er forhåpentlig 12 seilaser unnagjort. Fra og med seilas nr. 5 kan dårligste resultat strykes, og fra seilas nr. 9 strykes de to dårligste plasseringene.

I Zoom8-VM praktiseres ikke finaleseilaser eller heat. I hver av de to klassene starter samlige seilere sammen. Og det blir selvfølgelig en utfordring for arrangørene; og få så mange seilere over linjen på en kontrollert måte.

Primært vil seilingen foregå på Huikjæla ved Bolærne, men Tønsberg Seilforening har også to reservebaner seilasene kan foregå på.

ÅTTE NASJONER. VM-feltet utgjøres seilere fra åtte nasjoner, og på de flestes lepper nevnes favorittene som seilere fra Sverige, Danmark, Østerrike og Norge. Norges to ferske nordiske mestre, Ingrid Kvåle Nordaas fra Hjellestad og Mathias Kvitrud Haugstad fra Asker, er selvfølgelig navn som nevnes, men i det store og hele er mesterskapet helt åpent. Den skal være god som klarer å holde farten oppe og hodet kaldt gjennom hele 12 seilaser.

– Ja, ikke minst det å holde hodet kaldt, har de norske trenerne forsøkt å innprente i de norske seilerne. De har fått beskjed om å drikke mye i denne varmen som vi opplever her nå – og som de nok også vil få fremover, sier Torhild Holte til SEILmagasinet.

Yr.no spår sønnavind med 5–7 m/sek styrke – og sol – og stort nærmere drømmeforhold kan man vel neppe komme.

FRIENDLY GAMES. Målingen av båtene og registreringen av seilerne er nå på det nærmeste over, og ifølge Anders Kristian Andersen har det gått smertefritt.

– I det hele tatt ser det ut til at alle koser seg her på Fjærholmen. Godt varmt vær, fin vind og deilig badetemperatur er noe som får smilene frem. Vår oppgave er å legge forholdene best mulig til rette og lage «friendly games», sier han og mener at de har lyktes så langt.

Men altså; i morgen starter alvoret.