Kristian Ruth med blandete OL-følelser

Så nær, så nær, men vil gjøre en god finale

Så nær, så nær, men vil gjøre en god finale

– Følelsene er blandete. Jeg er strålende fornøyd med å være i medaljefinalen, men det var så synd at jeg ødela medaljesjansene i dag. Nå har jeg ikke noe å tape og satser på å gjøre en god figur i finalen, sier Kristian Ruth, som i morgen skal i ilden i Laser-finalen.

Da Kristian Ruth rundet første merke i dagens første seilas, var han sammenlagt oppe på sølvplassen. Da han ved neste merke falt ned til 6. plass, lå han på bronseplass, men da han kom i mål på 13. plass, var han på 7. plass.

– Det var annerledes og vanskelige forhold i dag, og på begge lensene i den første seilasen i dag havnet jeg i et vindhull. Bølgene var litt annerledes og jeg seilte unnavind med litt for lite trykk. Jeg fant rett og slett ikke helt ut av forholdene i dag, forteller Kristian Ruth til SEILmagasinet.

I dag blåste det fralandsvind, noe som ga annerledes forhold enn hva de tidligere seildagene har bydd på.

– I realiteten var det det 10-11 seilere som var med i kampen om medaljene før seilasene i dag, men løpet var ikke kjørt for Ruth etter den første seilasen. Han hang fortsatt med.

RASKEST PÅ KRYSS. I dagens andre seilas rundet Kristian Ruth for første gang dårligere enn nummer 10, men han seilte seg mesterlig opp igjen på neste kryss – før lensen igjen ble for vanskelig.

– Jeg er en av seilerne som er aller raskest på kryss her i Qingdao, men heller ikke denne gangen fikk jeg til lensen og havnet på steder med lite vindtrykk, sier Ruth.

2. seilas endte med 22. plass – hans dårligste i OL så langt.

KRAFTIG STRØM. Tredje seilas gikk med kraftig medstrøm på kryssen i svak vind, og med ditto motstrøm på lensen.

Også i denne seilasen kom Ruth dårlig ut.

– Men den andre lensen gikk kjempebra og rett før den siste «gaten» hadde jeg seilt meg opp til noe i nærheten av en 10. plass, men på grunn av motstrømmen og den svake vinden «bunket det seg opp» med båter i gaten. Vi var 10 – 15 båter som tredde oss inn i hverandre, og mens vil lå der og kavet, rant det båter forbi oss. Jeg innså at jeg ikke ville kunne klare bedre enn 22. plassen jeg hadde som min dårligste, så da forholdt jeg meg helt i ro og lot de andre seilerne hyle og skrike og frigjøre seg. Jeg ville ikke gjøre noe som kunne påkalle seg dommernes vrede slik at jeg ville få en disk jeg ikke kunne stryke. Så derfor «luntet» jeg til slutt inn til en 38. plass i mål, forklarer Kristian Ruth.

IKKE NOE Å TAPE. Dermed var han falt ned til 9. plass, men medaljefinalen var i boks. Det trasige var imidlertid at avstanden frem var blitt altfor stor. Løpet er kjørt med hensyn til medaljene, og sjansen for et olympisk poeng i morgen er kun teoretisk. Men han kan kanskje stå for den beste norske seilerprestasjonen i dette OL – om ikke Jannicke Stålstrøm kommer til finalen i morgen og gjør det enda bedre der.

– Jeg har ikke noe å tape i medaljefinalen, og jeg vil satse på å gjøre en god innsats der, sier Kristian Ruth til SEILmagasinet – litt skuffet.

SATSER MOT OL 2012. Han er imidlertid strålende fornøyd med OL-deltagelsen som sådan, og dette har gitt mersmak:

– Ja, det er helt klart at jeg vil gå løs på fire nye år med tanke på OL i England i 2012. Jeg ser jo at de beste langt fra seiler perfekt. Paul Goodison, som kommer til å vinne i morgen, har også gjort mange feil og jeg ser et stort forbedringspotensiale. Det er mye å ta tak i og det er mye jeg kunne tenke meg å gjøre annerledes. Men først må en del organisatoriske og økonomiske forutsetninger på plass, sier 23-årige Ruth, som etter OL setter kurs for Trondheim, der han skal studere materialteknologi ved NTNU.