Olin Stephens død, 100 år gammel

Den legendariske båtkonstruktøren

Den legendariske båtkonstruktøren

13. september, i en alder av 100 år, døde Olin Stephens – en av destørste lystbåtkonstruktørene i verden. Han utgjorde den ene parten iden velkjente designfirmaet Sparkman & Stephens.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg var heldig, jeg hadde et mål. Så langt tilbake jeg kan huske, har mitt største ønske vært å tegne raske båter.

Slik innledes boken han skrev om seg selv da han var 91 år; «All this and sailing». 13. april i år ble han hedret og feiret som den kanskje største båtkonstruktøren på 1900-tallet. Da fylte han 100 år.

STARTET SOM 20-ÅRING. Den første båten han tegnet, var en 6 mR. Det var i 1928 – som 20-åring. Året etter gikk han i kompaniskap med Drake Sparkman og sammen stiftet de det verdenskjente designfirmaet Sparkman & Stephens. Sparkman var selgeren av dem, Stephens var den mer tilbakeholdne konstruktøren.

Deres første prosjekt var en 21 fots seilbåt myntet på juniorseiling; Manhasset Bay One Design.

DORADE. Det var derimot konstruksjon nummer 4 som ble det store gjennombruddet, 52-foteren DORADE. Båten ble bygd under nøye oppsyn av Olin Stephens bror, Rodrick Stephens, som også ble en del av Sparkman & Stephens. Båten gjorde det skarpt på regattabanen og vant blant annet Fastnet Race.

Det som har gjort denne båten udødelig, er imidlertid dekksventillatorene Sparkman & Stephens konstruerte. De kalles den dag i dag doradeventiler.

En annen kjent havseiler fra Olin Stephens hånd er STORMY WEATHER. Både DORADE og STORMY WEATHER er restaurerte og eksisterer i dag.

AMERICA’s CUP. Senere ble Sparkman & Stephens involvert i America’s Cup med J-båten RANGER fra 1937, mens han fra 1967 til 1980 skapte America’s Cup-vinnere som INTREPID, COURAGEOUS og FREEDOM – alle 12 mR.

I vår tid er Sparkman & Stephens mest kjent for sitt samarbeid med det finske verftet Nautor, som på 1970-tallet skapte en lang rekke legendariske Swan-modeller.