Mens vi venter på Volvo Ocean Race

Nytt i racet: «stealth play»

Nytt i racet: «stealth play»

Aker Brygge (SEILmagasinet): Aksel Magdahl, navigatør på ERICSSON NORDIC, er hjemme på en kort ferie før VOR starter. På en pressekonferanse i dag fortalte han om ruten, om det å seile VO70 og en av årets nyheter i seilingsbestemmelsene: «stealth play».

Publisert Sist oppdatert

Aksel Magdahl fra Tønsberg, er racets yngste navigatør, men også den som først av alle ble pekt ut som «stifinner» for et VOR-lag. Magdahl, som var en del av Knut Frostads Team Academy-lag, har hatt god tid til å studere forholdene, og han har allerede seilt kloden rundt flere ganger, på den

virtuelle måten.

I dag presenterte han sin rolle om bord i ERICSSON NORDIC og fortalte om de nitidige forberedelsene laget har vært igjennom før starten i Alicante.

– Min oppgaver er primært strategi, navigasjon og veivalg, fortalte Magdahl på pressekonferansen, selv om han også vil få oppgaver som å hjelpe baugmennene om de trenger hjelp i manøvre.

STEALTH PLAY. Under Volvo Ocean Race vil alle båtene få vite hvor konkurrentene ligger hver tredje time. Dette mener Magdahl er ganske så ofte, og det gir lite rom for «hemmelige» valg. Men nytt i årets utgave av VOR er såkalt «stealth play». Magdahl forklarer:

– Alle båter får vite hvor de andre er, bortsett fra om en båt velger å bruke såkalt «stealth play». Det vil si at de følgende 12 timene vil ikke de andre båtene vite hvor stealth-båten er. Dette kan man gjøre én gang på en etappe, forklarer Magdahl.

I VOR' seilingsbestemmelser kommer det frem at «stealth play» gjelder i følgende etapper: 1, 2, 5, 6 og 7.  Under «stealth play» vil heller ikke publikum vite hvor båten er på kartet.

– Det er selvfølgelig en bakdel at publikum ikke kan følge den aktuelle båten i de 12 timene, men det betyr mye for racet at dette er innført, sier Magdahl.

KNUT OM AKSEL. Under pressekonferansen var også Knut Frostad tilstede, via videokonferanse fra Alicante der VOR-sjefen er opptatt med forberedelser til starten.

– Jeg er sikker på at Aksel vil greie seg bra som navigatør. Han tilhører et lag som er svært profesjonelt, samtidig som han kommer inn i racet hvor det helller ikke er noen andre som har seilt den ruten vi ser i dag, mener Frostad om Aksel.

– Og dessuten er han norsk, legger han til med latter.

Knut Frostad forteller om stor interesse i startbyen Alicante. «Race village» åpnet forrige fredag og besøket har vært stort.

– På fredag var det 20 000 besøkende her og i løpet av helgen nådde vi 60 000 mennesker i  «race village». Dét er ny rekord sett i VOR-sammenheng, forteller han.

Til SEILmagasinets spørsmål om ikke Frostad selv skulle ønske han skulle seile, svarte han:

– Det begynner å rykke litt i foten, ja, og det er litt trist, men det er nok å ta tak i her.

Om han stiller selv neste gang?

– Det er altfor tidlig å si, men jeg har fått tak i modeller av VO70en som lagene skal seile i mellom etappene. De skal jeg i alle fall få seilt, avslutter Knut Frostad.

I SEILmagasinet 2008/8 finner du en stor oversikt over Volvo Ocean Race 2008–2009.