Kommer 29erXX og Elliott 6 med?

OL-klassene for 2012 bestemmes i dag

OL-klassene for 2012 bestemmes i dag

Hvilke klasser som stiller til start under OL i London 2012 er ikke sikkert ennå, men i dag skal beslutningen taes af ISAFs Council.

Publisert Sist oppdatert

Innstillingen lyder på at 29erXX skal erstatte henholdsvis 470 som tomannsjolle kvinneklasse, men historien har vist at det foregår hektisk lobbying-virksomhet til siste slutt under council-møtet. Intet er derfor gitt.

Elliott 6 er blitt foreslått som klasse for kvinnenes match racing i OL, men det foreligger også et forslag om å utsette valget av båttype.

OVERRASKELSE. Da OL-klassene for 2008 skulle bestemmes, var det få som tenkte tanken om at Europajollen skulle ryke ut som enmannsjolle for kvinner, men da ISAFs omsider hadde klubbet igjennom sitt council-møte, var det slett ikke Europajollen, men derimot Laser Radial som endte som enmannsjolle for kvinner i 2008-OL i Qingdao. Til manges store overraskelse.

Derfor er det ingen grunn til å være sikker på at forslaget på at 29er XX skal bli tomannsjolle for kvinner og at den australske kjølbåten Elliott 6 skal bli match racing-klasse for kvinner, vil gli glatt igjennom – til tross for at det internasjonale seilforbundets fagkomiteer har innstilt på disse klassene.

ANDRE PERSONER. Personene som sitter i ISAF Council er helt andre enn dem som sitter i fagkomiteene, og det fins en rekke særinteresser som helt inntil møtedørene lukkes, vil forsøke å påvirke delegatene til å stemme i deres favør. Det er sjelden så mye lobbying i korridorene som før avstemningen om OL-klassene finner sted. Og mens fagkomiteene gjerne består av folk som er tett på de aktive miljøene, er council sammensatt av seilere som gjerne har langt større avstand til den aktive idrettens hverdag.

DE TO NYE. Det blir derfor spennende å se om de faller ned på en 29er med større rigg og begge seilerne i trapes; den såkalte 29er XX som også gjerne kalles en «49er light» og Elliott 6.

Elliott 6 er en moderne kjølbåt tegnet av Greg Elliott. 6-tallet står for overaltlengden på 6 meter (Yngling: 6,35 m) mens bredden er 2,35 m (Yngling: 1,75 m). Seilarealet er på 25 kvm (Yngling: 00 kvm)

EN 11. KLASSE? Mens det under OL i Qingdao var 11 klasser, vil det i dag kun bli stemt over 10 klasser. ISAF har fått beskjed av IOC (den internasjonale olympiske komiteen) om at det kun vil være 10 klasser i OL i 2012, men dette er ikke 100% avgjort ennå. Først i midten av 2009 vil IOC ta sin endelige beslutning, slik at ISAF ennå har et ørlite håp om at det blir 11 klasser. I så fall vil den 11. klassen bli bestemt under ISAFs midtårsmøte i mai.

Og blir det en 11. klasse, tyder alt på at det vil bli en flerskrogklasse, ettersom flerskrog røk ut som OL-kategori da en kategori måtte strykes for ett år siden.

10 KATEGORIER. Det ISAFs council i dag skal bestemme, er hvilke klasser som skal fylle de 10 kategoriene, og forslaget som foreligger er dette:

  1. Women’s Windsurfing – FORSLAG: RS:X
  2. Men’s Windsurfing – FORSLAG: RS:X
  3. Women’s 1 Person Dinghy – FORSLAG: Laser Radial
  4. Men’s 1 Person Dinghy – FORSLAG: Laser
  5. Men’s 1 Person Dinghy (heavyweight) – FORSLAG: Finn
  6. Women’s 2 Person Dinghy – FORSLAG: 29er XX
  7. Men’s 2 Person Dinghy – FORSLAG: 470
  8. Men’s 2 Person Dinghy (high performance) – FORSLAG: 49er
  9. Women’s Keelboat Match – FORSLAG: Elliott 6m
  10. Men’s Keelboat – FORSLAG: Star

 

Skjønt det er knyttet størst spenning til valget i kategori 5 og 9 – skal heller ikke noen av de andre klassene føle seg for sikre på at de vil bli valgt.